Linkovi

Majkrosoft podržava razvoj informatike u Africi


Američki softverski gigant Majkrosoft ove nedelje je izbacio na tržište najnoviju verziju svog operativnog sistema vindous, nazvanu Vista. Korisnici u mnogim delovima Afrike uskoro će moći da upotrebljavaju kompjutere na svojim jezicima, jer Majkrosoft razvija i afričke verzije Viste. Iz Dakara izveštava dopisnik Glasa Amerike, Džordan Dejvis.

Mnogi stručnjaci pokušavaju da reše problem nedostupnosti tehnologije u siromašnim zemljama trećeg sveta - ili kako se to često naziva: ”digitalni jaz.“ U poslednje vreme, na primer, mnogo se govori o ”laptop kompjuterima od sto dolara.“ Neki ipak kažu da jaz neće biti premošćen sve dok korisnici ne budu imali kompjutere na svojim jezicima.

Najveći broj kompjutera u svetu radi sa operativnim sistemom vindous, čija najnovija verzija podržava više od 80 jezika, uključujući južnoafrički jezik afrikans i istočnoafrički kisvahili. Funkcioner Majkrosofta, Tomas Hansen, kaže da će uskoro biti dodato još osam afričkih jezika, medju njima hausa, kinjarvanda, volof i joruba:

”Pokušavamo da omogućimo pristup našoj tehnologiji što većem broju ljudi, koji sada možda nemaju ni struju, ali će je imati - bilo kod kuće ili u školama i univerzitetima. Kada taj trenutak dodje hteli bismo da jezičke prepreke ne postoje.“

U Senegalu, gde će narednih meseci biti predstavljena verzija vondousa na volofu, kompanija se obratila lingvistima na dakarskom univerzitetu Čaik Anta Diop. Profesor Mame Tierno Cise kaže da je čak i prevod reči ”start“ izazvao mnoge debate:

Profesor Cise kaže da u jeziku Volof jednostavno nema naziva za mnoge tehničke termine pa je tim profesora pokušao da izmisli nove reči, koje bi mogle da razumeju i tehnički neobrazovane osobe.

Medjutim, pored jezičkih prepreka ”digitalni jaz“ čine i mnoge druge, osnovnije prepreke. Slova na ekranu ništa ne znače onima koji ne umeju da ih čitaju, a u mnogim podsaharskim zemljama polovina stanovništva je nepismena. U Senegalu, oko 80 odsto stanovništva govori volof jezikom, ali u školama je zvanični jezik još uvek francuski. Internet sajtovi u toj zemlji takodje su na francuskom. Profesor Cise ipak izražava nadu da bi kompjuterski operativni sistem na jeziku volof mogao da podstakne ljude na pohadjanje kurseva za opismenjavanje.

XS
SM
MD
LG