Linkovi

Ban Ki Mun pozvao Karadžića i Mladića da se predaju


Generalni sekretar UN Ban Ki-Mun (Moon) posetio je danas Haški tribunal i pozvao optužene Radovana Karadžića i Ratka Mladića da se predaju tom sudu.

"Ja pozivam sve koji su odgovorni i Karadžića i Mladića da se pojave pred Tribunalom kako bi im bilo sudjeno u njihovom interesu i interesu medjunarodnog mira i bezbednosti", izjavio je Ban posle kratke posete sudu u Hagu.

Generalni sekretar UN je rekao da ima "najdublje poštovanje i zahvalnost za ono što sudije i tužioci rae i što će raditi na čvrstom uspostavljanju principa vladavine prava".

"Od ključne je važnosti za medjunarodni mir i napredak da princip vladavine prava bude u potpunosti bude uspotavljen i da se ukine nekažnjivost ratnih zločinaca", naglasio je Ban.

On je precizirao da je sa predsednikom Tribunala Faustom Pokarom (Pocar) razgovarao o rokovima koje je Savet bezbednosti UN postavio za okončanje rada Tribunala koji ističu 2008. i 2010. godine.

"Znam da postoji osećaj frustriranosti zbog toga što sud ne može da okonča posao koji mu je mandatom odredjen zbog nesaradnje i nedostupnosti optuženih. O tom pitanju će članice Saveta bezbednosti pomno raspravljati i koordinisati svoje stavove. Nadam se da će tužioci i sudije ispuniti svoj mandat, a mi ćemo i dalje razmatrati to pitanje", naznačio je Ban.

Generalni sekretar je zaključio da "u potpunosti stoji iza plemenitog i važnog posla koji radi Tribunal".

XS
SM
MD
LG