Linkovi

Koštuničina koalicija nudi platformu čiji je prioritet Kosovo


Koalicija Demokratske stranke Srbije i Nove Srbije objavila je početnu platformu za razgovore o formiranju vlade Srbije u kojoj se jedino govori o odbrani statusa Kosova i najavljuje zaoštravanje odnosa sa svetom.

Objavljena platforma potvrđuje pisanje medija da je partija premijera Vojislava Koštunice kao uslov za formiranje nove vlade predložila predsedniku Srbije Borisu Tadiću zaoštravanje odnosa sa svim zemljama, posebno članicama NATO, koje priznaju bilo kakav oblik nezavisnosti Kosova.

Naime u platformi koja je medijima zvanično dostavljena iz Demokratske stranke Srbije kaže se da Vlada smatra Kosovo teritorijom Srbije i da svaka država koja bi donela odluku o priznavanju nezavisnosti Kosova mora znati da će to proizvesti ozbiljne posledice u međusobnim odnosima, a ako bi to uradila bilo koja članica NATO to bi proizvelo ozbiljno ugrožavanje odnosa Srbije i tog saveza. Demokratska stranka Srbije i Nova Srbija predlažu da Vlada obavesti sve te država da odluku o nezavisnosti Kosova odbacuje kao protivzakonitu, nelegitimnu i ništavnu.

Reagujući na ovakavu platformu koalicije odlazećeg premijera Vojislava Koštunice, predsednik Srbije Boris Tadić izrazio je stav da čvrsto stoji iza državne politike o Kosovu koju je utvrdio Parlament, istakao da nije jasno čemu služe pojedine stranačke platforme i zapitao da li je to namera da se odustane od dogovorene politike prema Kosovu.

Analitičari smatraju da platforma predstavlja zloupotrebu Kosova u političke svrhe. Profesor međunarodnog prava Vojin Dimitirijević kaže da bi Vlada, na osnovu platforme, mogla da prekida diplomatske odnose iako Srbija nije neka velika ekonomska i vojna sila od koje će neko da se uplaši. Sve je neozbiljno, smešno i groteskno, ali i opasno, kaže profesor Dimitrijević.

A direktor Foruma za etničke odnose Dušan Janjić smatra da platforma nije dobar potez DSS i ocenjuje da Srbija nije u poziciji da zbog Kosova zateže odnose sa svetom.

XS
SM
MD
LG