Linkovi

U raciji britanske policije u okolini Birmingema uhapšeno devet osumnjičenih terorista


Britanska policija je u anti-terorističkoj raciji u gradu Birmingemu, uhapsila devet osoba koje su osumnjičene za planiranje terorističkih napada.

Desetine policajaca učestvovale su u raciji koja je pred zoru sprovedena u široj okolini grada Birmingema. Obavljen je pretres desetak objekata, a britanski mediji navode da su meta racije bili zavjerenici koji su planirali otmicu i svirepo pogubljenje jednog britanskog vojnog zvaničnika, koji je trenutno kod kuće, na odsustvu. Navodno, bilo je planirano da se snimci pogubljenja objave na Internetu.

Britanski sekretar za unutrašnje poslove, Džon Rid /John Reid/ rekao je televiziji SKY News da će u ovoj fazi istrage javnosti biti dostupno vrlo malo informacija.

“Ovo je velika operacija i istraga je još u toku, tako da bih zamolio zainteresovane, uključujući i medije, da – uz poštovanje njihovih interesa – pokažu odgovornost i suzdrže se čak i najmanjih spekulacija. Mi želimo da smanjimo mogućnost neodgovornih izjava jer će poslije ove istrage i operacije, uslijediti i sudski postupak”, kaže Rid.

Za sada se zna da je grupa uhapšenih bila pod prismotrom britanskih anti-terorističkih službi već nekoliko mjeseci.

Ekspert Pol Vilkinson /Paul Wilkinson/ sa Univerziteta “Sent Endrjuz” kaže da se britanska antiteroristička mreža, ako zaista postoje dokazi planiranja otmice, suočava sa posve novim izazovom.

“Mislim da je ovo podsjetnik svima da se Britanija suočava sa velikom prijetnjom terorista, da Al Kaida i drugi konstantno traže način da nam naude. Smatram da je od ogromnog značaja da policija u Birmingemu uvjeri javnost da će se njihov život unormaliti i da sve što policijske snage čine ima za cilj bezbjednost, ličnu i imovinsku sigurnost ljudi – kako u Birmingemu, tako i u drugim gradovima”.

Shodno novom zakonu, osumnjičeni se u pritvoru mogu držati 28 dana, bez formalnog podizanja optužnice.

Izdati nalozi za hapšenje u Njemačkoj

Istovremeno, sud u Njemačkoj izdao je nalog za hapšenje 13 osoba koje su učestvovale u otmici jednog Halida al-Masrija, Nijemca libanskog porijekla, koji tvrdi da je njegovu otmicu u Makedoniji 2003. godine, organizovala američka Centralna obavještajna agencija (CIA).

Al Masri kaže da je nakon što je otet do maja 2004. godine bio bespravno pritvoren u Avganistanu.

Imena osumnjičenih čije se hapšenje traži su, tvrde u njemačkom tužilaštvu, moguće i lažni identiteti agenata CIA-e.

Američke vlasti još se nisu zvanično oglasile ovim povodom.

XS
SM
MD
LG