Linkovi

Buš: Amerika je, bez sumnje, svjetski ekonomski lider


Suočen sa kritikama i padom popularnosti, uglavnom zbog rasprostranjenog nezadovoljstva spoljnom politikom, predsjednik Buš je u polušaju da donekle skrene pažnju javnosti, posjetio Njujork, gdje je govorio o pozitivnoj slici američke ekonomije.

Dok su kritike njegove ratne politike u Iraku sve žešće i češće, a popularnost u američkoj javnosti na izuzetno niskom nivou, predsjednik Buš se pojavio ne mjestu na kome su on i njegova nastojanja izuzetno prihvaćeni - na Vol Stritu.

“Amerika je, kazao je Buš, bez sumnje svjetski ekonomski lider, sa niskom inflacijom i nezaposlenošću i najvećim rastom među vodećim industrijskim nacijama”.

U visokim poslovnim krugovima, mnogo je trazloga da se aplaudira predsjedniku. Ekonomija raste već 20 sedmica uzastopno. Industrijski indeks Dow Jones je dostigao rekordnu vrijednost, a Vol Strit je upravo podijelio rekordne bonuse na zaradu... Na tu sumu, platiće se manje poreza, zahvaljujući Bušovoj politici poreskih olakšica.

“Najbolji način da se naš ekonomski uspon okonča bio bi povećanje poreza tvorcima tog uspjeha. Ovo nije vrijeme da vlada narodu nameće veće poreske stope, kazao je Buš.

Ali i pored dobrih vijesti, većina Amerikanaca nije impresionirana učinkom Bijele kuće. u Anketi mreže ABC i lista Vašington Post svega 41 odstgo ispitanika podržava ekonomsku politiku administracije. Sam predsjednik to ovako objašnjava...

"Ljudi rade, plate su veće, ali je država u ratu koji nije popularan. Rat je negativna pojava i ja imam razumijevanja za takav stav"

Tačno je da većina Amerikanaca ne podržava Bušovu ekonomsku politiku, ali je takođe većina – njih 59 odsto, vrlo zadovoljna svojom ekonomskom situacijom.

Predsjednik Buš je danas najavio da će od Kongresa tražiti da mu proširi pregovaračka ovlašćenja kako bi se uspješno okončali pregovori o globalnoj slobodnoj trgovini, započeti u Dohi prije 5 godina. Buš je rekao da je to najbolji put za povećanje američkog izvoza, ali i za borbu protiv siromaštva i pomoć nerazvijenim državama svijeta.

XS
SM
MD
LG