Linkovi

Da li je Iran umešan u napad na američke vojnike u Iraku?


Američki zvaničnici umanjuju značaj medijskih izveštaja da Vašington istražuje moguću umešanosti Irana u napad prošle subote u Karbali u Iraku, u kojem je poginulo 5 američkih vojnika.

Visoki zvaničnik Državnog skeretarijata je izjavio da ne raspolaže podacima koji bi potvrdili umešanost Irana i rekao da se radi o «nagađanju». Portparol Bele kuće, Toni Snou, rekao je da neće komentarisati «spekulacije» o iranskoj umešanosti u taj napad.

List «Njujork tajms» i CNN su izvestili da Sekretarijat za odbranu pokušava da utvrdi da li su taj napad izvršili Iranci ili operativci obučeni u Iranu. Američka vojska je saopštila da je napad bio dobro izveden i da su se napadači odeveni u američke unoforme dovezli vozilima kakva koriste i američke trupe.

U Iraku nasilje ne jenjava

Irački zvaničnici su saopštili da je u seriji eksplozija automobila bombi u pretežno šiitskim delovima Bagdada poginulo najmanje 8 ljudi i ranjeno 20, dok su u minobacačkom napadu u sunitskoj četvrti Azamija, poginule 4 osobe.

U Mukdadiji, severoistočno od prestonice, bombaš samoubica je cisternom za naftu naleteo na kontrolni punkt u blizini iračke vojne baze i ranio šest vojnika.

Američka vojska je saopštila da su jedan marinac i tri vojnika najnovije američke žrtve u borbama u Iraku. Pobunjenici su u utorak izvršili nekoliko napada širom Iraka, u kojima je poginulo više od 50 ljudi, većinom šiita koji su obeležavali Dan Ašure.

Dodajmo da je tokom posete Turskoj, sirijski ministar inostranih poslova Valid Mualem naglasio važnost teritorijalne celovitosti Iraka.

XS
SM
MD
LG