Linkovi

Karla Del Ponte pozvala EU da nastavi da uslovljava pregovore sa Beogradom


Glavna haška tužiteljica, Karla del Ponte posvetila je visokog predstavnika EU, Havijera Solanu sa porukom da Unija nikako ne treba da odustane od uslovljavanja Beograda - da preda Ratka Mladića i da bi, kao što se nezvanično najavljuje, nastavak pregovra o Sporazumu o stabilizaciji i pridruživanju i bez Mladića u Hagu značilo propuštanje jedinstvene prilike da se na pravi način okonča "haška priča".

Evropska strna nije dala nikakva obećanja, naglašavajući da je u ukupnoj procjeni odnosa sa Srbijom, uz ostalo, važna i puna saradnja sa Hagom.

Carla Del Ponte se u Briselu zatekla na vlastiti zahtjev, želeći da visokom predstavniku EU naglasi važnost uslovljavanja Srbiji nastavka pregovra predajom haških optuženika, prije svih Ratka Mladića. Riječ je, naglašava, o starim zahtjevima od poznate adrese, zahtjevima na koje niko ne odgovara.

" Uvijek ista tema: Beograd, Beograd i bijegunci, Beograd i saradnja. Prijesvega sam se zahvalila g. Solani i EU na velikoj dosadašnjoj podršci - od 2004. godone, bar 90 procenata optuženih koji su doši uHag stiglo je tamo zahvaljujući pritisku EU na Beograd. Zbog nesaradnje Beograda sam tražila od Solane da se nastavi pritisak i nadam se da će se nastaviti kao što unija nastavlja da nas podržava. Zašto sve to? Možete li da zamislite - sada je već osam godina da putujem u Brisel, širom cijele Evrope i putujem u Beograd tražeći hapšenje i transfer Mladića, Karadžića i preostala četiri bjegunca. Posebno Mladića, koji je "na dohvat ruke" vlade u Beogradu. I nakon osam godina, još uvijek imam isti cilj"”, kaže Del Ponteova.

Ona je ponovo kritikovala Akcioni plan vlade Srbije za saradnju sa tribunalom u Hagu.

"Taj akcioni plan je bio samo dimna zavjesa - oni nisu ništa uradili. A od novembra, decembra prošle godine, čine upravo suprotno - zato sto od tada nismo primili ništa, ni informacije, ni izvjestaje, ništa. Ja sama sam zvala Beograd i pitala - šta ste učinili? Zvala sam i proslijedjivala im neke informacije koje smo imali. Ali, rečeno mi je: ne sada, mi smo u izbornoj kampanji, nije vrijeme da se bavimo time".

O sadržaju razgovora sa Solanom i mogućem obećanju Visokog predstavnika da neće nastaviti pregovre sa Beogradom bez Mladića u Hagu, Del Ponteova je kazala:

"N, on nije to rekao, ali nisam ljuta zbog toga - sada sam u iščekivanju, zato što još nema nikakve odluke, ali za mene je bilo važno da u potpunosti informišem Solanu o situaciji".

Stav Karle Del Ponte je da EU nikako ne smije da ispusti iz ruke mehanizam uslovljavanja nastavka pregovora hapšenjem i transferom u Hag Ratka Mladića. Šef haških tužitelja naglašava da je saradnja sa većinom država regiona dobra, sa izuzetkom Srbije i RS u BiH:

"Imamo sigurnu informaciju da je jedan od bjegunaca, nemojte me pitati za njegovo ime, u RS. O tome imamo dobre informacije i trazimo od ministra unutrašnjih poslova i policije da nam pomognu. Ali, situacija je slična onoj u Srbiji - nešto rade, ali nisu stvarno angažovani u tom poslu, tako da nemamo rezultata. A ponekad, kada čitam političke izjave premijera Dodika i ostalih zvaničnika, moram reći da sam tada zabrinuta za političku volju da se nešto učini".

Del Ponte najavljuje da će septemra ove godine da napusti sadašnju dužnost- ističe joj i drugi mandat i nije voljna da ga ponovo produžava. Sa druge strane, nada se da bi se do tada Mladić i Karadžić ipak mogli naći u haškom privoru. Sa druge strane, u kancelariji Visokog predstavnika ističu znacaj kakav Unija pridaje saradnji sa Hagom- kada je Srbija u pitanju to je, uz konstruktivan angažman Beograda na rješavanju kosovskog pitanja, posebno bitna stavka, i pri donošenju odluke o sudbini nastavka pregovora o Sporazumu o stabilizaciji i pridruživanju u situaciji kada Mladić nije u haškom pritvoru.

Šef Solaninog kabineta, Kristina Galjak kaže:

"Znate da će se ministri EU okupiti 12. februara i da će se razgovoarati o svim ovim pitanjima, a sve u svjetlu aktuelnih zbivanja na terenu. Objavili smo veliki broj saopštenja, uključujući i stavove evropskih ministara sa posljednjeg zasjedanja ovog mjeseca, o tome da će se odnosi Srbije sa EU procjenjivati i odredjivati u svjetlu njihovog konstruktivnog pristupa rješavanju kosovskog pitanja i pune saradnje sa Hagom".

U funkciji pripreme evropskog stava o tome šta činiti sa pregovorima i kako se postaviti prema Srbiji, evropska Trojka se sprema na put u Beograd naredne nedjelje. Teme susreta: aktuelne prilike u Srbiji, pitanje Kosova i saradnja sa Hagom.

XS
SM
MD
LG