Linkovi

Svetionici vode brodove i mornare ka bezbednim vodama


Svetionici su međutim i simboli romantike, koji nadahnjuju slikare, pesnike i kompozitore. Danas na žalost te neobične građevine polako nestaju, ali je i sve veći broj ljudi koji se odlučno bore za opstanak svetionika.

Stiven Barsi i njegova supruga Mišel, vlasnici su malog hotela “Hečeta Hed”. To nije običan hotel. On je deo 114 godina starog kompleksa svetionika na olujnim grebenima obale Oregona.

”Važno je sačuvati ove svetionike. Kada nestanu, više nećemo moći da ih vratimo“, kaže Barsi.

Zaradu od hotela oni trše na održavanje kuće svetioničara i samog svetionika, koje treba stalno popravljati i koje svake godine poseti 500 hiljada turista.

”Neprekidno ulažemo sate i sate vremena i rada, da bi sve ovo sijalo”, kaže Mišel Barsi.

Pre 150 godina, američki obalski pejsaž je imao čak 1800 svetionika, koji su usmeravali brodove duž tri okeanske obale i oko Velikih jezera. Danas ih je preostalo svega 400 i mnogi od njih se raspadaju. S obzirom da se većina brodova oslanja na savremene radarske sisteme, ovi ostareli američki simboli odlaze u zaborav. Fond za parkove države Oregon pokušava da obezbedi 3,5 miliona dolara kako bi očuvao sedam svetionika.

”Ti svetionici su veoma vredni. Mislim da ne bismo smeli da dopustimo da se sruše, nestanu i padnu u zaborav, jer bi to bilo nepoštovanje naše istorije“, kaže Ešbau.

Fond je do sada prikupio 175 hiljada dolara. Na koji način se spasavaju ovi spomeni na američku pomorsku prošlost?

”Kongres je 2000. usvojio Zakon o očuvanju nacionalnih svetionika. Izgledalo je da obalska straža više nije zainteresovana da ih sačuva, pa je vlada ocenila da je za njihovo očuvanje najbolje da ih nekome pokloni. Svetionik ”Jumkva“ je uredio lokalni okrug. Svetionik ”Jakina hed“ je spasao Biro za zemljište, koji je uložio milion dolara da bi obezbedio da moreplovci i dalje vide svetlo.

”Moreplovci još zavise i oslanjaju se na njega. On je tu već 134 godine i to je njima važno“, kaže svetioničar.

Međutim, pomoć je potrebna mnogim svetionicima. Svetlost na Rtu Arago je utihnula prošle godine i sada se i taj svetionik nudi zainteresovanima.

”Svetionik vas verovatno neće koštati ništa, ali ćete mnogo morati da platite njegovo održavanje”, kaže Dejl Dempsi iz Obalske straže.

Kao što kažu Barsejevi, ovi snopovi svetla u mraku zaista izazivaju divljenje.

”Povremeno nestane struje i to doprinosi tajanstvenosti.”

To se dogodilo upravo u vreme naše posete Svetioniku “Hečeta hed”. Uz nalete oluje, gosti i naša ekipa, ostali su u mraku. To je bio samo još jedan podsetnik na to koliko je ovo malo svetlo važno u mračnoj i olujnoj noći.

XS
SM
MD
LG