Linkovi

Ljubitelji dvotočkaša na 26. godišnjoj svetskoj smotri u Njujorku


Ljubitelji dvotočkaša okupili su se protekle nedelje u Njujorku, na 26. godišnjoj svetskoj smotri motocikala. Prikazani su modeli svih veličina i oblika – od najskupljih, preko najvećih, do najbržih. Moćni motocikli, tricikli, kros – modeli i terenski – takozvani ATVS motori... Sve na jednom mestu. Sedamnaest proizvođača iz svih krajeva sveta, i brojni posetioci – uglavnom motoristi i zaljubnici u dvotočkaše, okupili su se u Njujorku na 26. svetskoj smotri pod nazivom Cyle World International Motorcycle show.

“Veliki prst na nozi” švedskog proizvođača punjača baterija, CTEK pokazan je kao ponosi i dika skandinavaca. Nazivajući se prvim svetskim monster-motorciklom, “Big Toe” sa sportskim, Jaguarnom motorom sa 12 cilindara, težak je više od 1.600 kilograma... Ista kompanija je kreirala i “Mali prst”, odnosno "little Toe" čija je masa svega kilogram i devedest grama. Kvalifikovan je kao motocikl, jer su ga vozili ljudi. Na obe strane ovog motora, veličine ptice, umontirane su posebne cipele, a “Mali prst” je najviše prevalio 27 i po metara krećući se brzinom od svega kilometar i po na sat.

Borje Maleus, predstavnik švedske kompanije CTEK, kaže da je motor Malog prsta 300 putanja manji od motora koji pokreće njegovog “velikog rođaka”. Preko puta, u izložbenom salonu, ostavljen je prostor za najbrži motorcikl, koji doduše više izgleda kao jedrilica.

Vozač, Kris Kar, koji ga je u septembru vozio brzinom od čak 563 kilometra na sat, pokazivao je posetiocima kako su kontrole američkog lovca F-16, adaptirane za ovu mašinu koja se ne proizvodi serijski. Kar kaže kako je mu nije bilo svejedno dok je jurio Bonevilskom pustinjom, ali kaže da mu je upravo taj strah pomogao da zadrži kontrolu. Proizvođači, poput Victory motorcycle-a, prikazali su i takozvane putničke modele. Tom Tiler iz korporacije Polaris Industries, u čijem se sklopu nalazi I Victory motorcycles, kaže da su posjetioci bili odušveljeni čistim dizajnom novog modela...

Tu je i nova Vespa na tri točka - Piaggo MP3... Paolo Timoni, predsednik grupe Piago kaže da je pravo zadovoljstvo novi Vespin trotočkaš voziti po krivudavom putu. Smotra je iz Njujorka u petak preseljena u Klivlend, u saveznu državu Ohajo.

XS
SM
MD
LG