Linkovi

Nastojanje Turske da se priključi Evropskoj uniji dovelo do niza reformi


Medju reformama su mere koje omogućavaju dugo ugnjetavanim Kurdima da emituju radio i tv program i izdaju dnevnike na njihovom nekada zabranjenom jeziku. Medjutim, te nove slobode tek treba da se osete u nekim od pretežno kurdskih regiona.

Iz malog stančića koji gleda na glavnu ulicu u Hakariju, tužni zvuk jedne popularne kurdske pop tugovanke ispunjava talase. Pesma se zove Esmer i poput mnogih kurdskih pesama, priča o neuzvraćenoj ljubavi. Taj stan je sedište stanice Hakari FM, prve i jedine radio stanice u gradu. Hakan Tas, koji je pre devet godina osnovao tu stanicu, kaže polušaljivo da reči pesme Esmer odražavaju njegov odnos sa lokalnim vladinim funkcionerima.

Tas kaže da većina funkcionera tretira njega i njegove kolege kao prekršioce zakona. Razlog je jednostavan: zato što njegova stanica emituje program na kurdskom jezoku. To medjutim nije ilegalno. Naime, popustivši pod pritiskom Evropske unije, turska konzervativna vlada je prošle godine donela zakon kojim se otvara put za privatne radio i TV programe na kurdskom. Njihov sadržaj se budno prati zbog moguće ”separatističke“ propagande i ne može da predje 45 minuta dnevno. S obzirom da operiše sa veoma malim budžetom i da u njoj rade volonteri, stanica Hakari FM kaže Tas, drži se tih pravila. Turske vlasti drugačije gledaju na stvar. Protiv Tasa je već više puta podizana optužnica. Ponekad zato što promoviše kurdski nacionalizam. On veruje da sve to ima za cilj da se zatvori njegova radio stanica. Rojbin Tugan je istaknuti advokat za ljudska prava i poput mnogih ovde, zakleti obožavalac stanice Hakari FM.

Ona kaže da ta stanica igra ključnu ulogu u informisanju lokalnih stanovnika o njihovim pravima. Tugan i drugi branioci kurdskih prava koristili su te emisije da bi obavestili slušaoce o vladinom planu nadoknade za destine hiljada Kurda koje su bezbednosne snage proterale iz njihovih sela u jeku kurdskog separatističkog ustanka devedesetih godina. U susednom gradu Juksekova, Nedžip Čapraz i njegov mladji brat Erkan su urednici nagradjenog dnevnika na internetu ”Juksekova Haber“. Ta veb stranica se smatra jednim od najpouzdanijih izvora nezavisnog izveštavanja iz te daleke kurdske regije. Čapraz kaže da je njegov cilj da se pruži alternativno gledište u odnosu na vodeću tursku štampu koja često prenosi zvanično gledište povodom uvek prisutnog kurdskog problema u Turskoj.

Čapraz se hvali da njegovu veb stranicu posećuje u proseku milion čitalaca mesečno. Taj dnevnik postao je poznat u zemlji novembra 2005. godine kada je preneo vest o podmetanju bombe u jednoj knjižari koju je držao kurdski nacionalista u susednom gradu Semdinli. Za taj incident bili su odgovorni otpadnički elementi bezbednosnih snaga koji su sada u zatvoru. Čapraz koji često dobija anonimne pretnje, kaže da veliki deo njegovih informacija pristiže od običnih gradjana. Prirodno je, dodaje on, da su takve informacije podložne strogom nadzoru i proveri pre nego što budu objavljene na veb stgranici ”Juksekova Haber“.

XS
SM
MD
LG