Linkovi

Vilson: Narod Srbije ima pravo da zaštiti svoj teritorijalni integritet


Kako se približava 2. februar i zvanično podnošenje plana Martija Ahtisarija Beogradu i Prištini, o statusu Kosova se raspravlja čak i u američkom Kongresu uprkos tome što je ovih dana uglavnom preokupiran jednom temom -- ratom u Iraku. To medjutim nije sprečilo kongresmena Toma Lantosa da ovog meseca podnese neobavezujuću rezoluciju u Predstavničkom domu u znak podrške nezavisnosti Kosova. Taj potez, medjutim, ne odražava jedinstven stav američkog Kongresa, jer ima i onih zakonodavaca koji ne dele njegovo mišljenje. Medju njima je i republikanski kongresmen iz Južne Karoline, Džo Vilson, sa kojim je razgovarao naš kolega, Branko Mikasinović.

Vilson: Veoma sam zabrinut i govorim kao član Kongresa, ali ne i u ime zvanične američke administracije. Snažno podržavam teritorijalni integritet suverenih država. Smatram da bi sporna pitanja manjina trebalo rešiti političkim procesom u okviru suvernih država.Takodje me zabrinjava moguće uspostavljanje presedana, ukoliko bi se Kosovo otcepilo, odnosno, šta bi to značilo za očuvanje jedinstvenog Iraka, Indije, Turske, Rusije i drugih delova sveta, gde bi secesionizam bio podstaknut nezavisnim statusom Kosova.

Glas Amerike: U nekim zemljama Evropske unije i u Rusiji izražava se protivljenje nezavisnosti Kosova....

Vilson: Neke zemlje Evrope, poput Španije i Rusije, protive se nezavisnosti Kosova zbog potencijalnih unutrašnjih problema u tim zemljama; u Španiju zbog Baskije, a u Rusiji zbog Gruzije. Opšte uzevši, smatram da bi širenje secesionsitičkih pokreta dovelo do nasilja i konflikata. Mi, na primer, nastojimo da u Iraku privolimo sunite i siite da pregovaraju i debatuju o spornim pitanjima u parlamentu da bi sačuvali jedinstveni Irak.

Glas Amerike: Ako Srbija odbije Ahtisarijev predlog o budućem statusu Kosova, da li bi se time produbio jaz izmedju nje i medjunrodne zajednice?

Vilson: Mislim da narod Srbije ima pravo da zaštiti svoj teritorijalni integritet da bi se izbegli dalji problemi i nasilje. Nadam se da će UN, EU i NATO doprineti sveobuhvatnoj debati o tom pitanju i izraziti poštovanje prema suvernitetu Srbije, što će tokom vremena doprineti smanjenju napetosti i stabilnosti.

Glas Amerike: I na kraju, kao član srpskog kokusa, kako komentrišete delovanje tog tela...

Vilson: Naša vrata su otvorena; članovi kokusa i Kongresa su zainteresovni za Srbiju i žele njen uspeh. Mi takodje nastojimo da prikažemo i objasnimo aktuelna pitanja povezana sa Srbijom da bismo tu zemlju predstavili u pozitivnom svetlu radi njenog prosperiteta i regionalne bezbednosti.

XS
SM
MD
LG