Linkovi

Karla del Ponte: Ja u septembru odlazim sa dužnosti tužioca


Glavna tužiteljka Haškog tribunala Karla Del Ponte izjavila je danas da se protivi obnavljanju pregovora Evropske unije sa Srbijom i, istovremeno, najavila da će u septembru otići sa svoje dužnosti.

Na radnom ručku sa stranim dopisnicima u Hagu, Del Ponteova je ocenila da bi u "ovom ključnom i osetljivom trenutku", obnova pregovora EU sa Srbijom bila "štetna".

"To bi značilo da se Beogradu dozvoljava nastavak pregovora bez hapšenja i izručenja Ratka Mladića. Ak se to dozvoli, možemo da zaboravimo na Mladića i ostale optužene koji su u bekstvu. Zato ja sada idem po Evropi da bi ih ubedila da će, ako se pregovori nastave, biti nemoguće dobiti Mladića i Karadžića", naglasila je tužiteljka. Ona je najavila da će sutra u Briselu u to pokušati da uveri visoke zvaničnike EU Havijera Solanu i Olija Rena.

Po njenim rečima, za nastavak pregovora se u EU zalažu Italija - što ju je "posebno iznenadilo" - Španija, Austrija i susedi Srbije, dok se tome protive Velika Britanija, Holandija, Nemačka i Francuska. Del Ponteovao je ponovila da je Mladić "u domašaju" vlasti u Beogradu i da ga one mogu uhapsiti, ako bi to bilo naređeno. Tužiteljka je istakla i da "apsolutno veruje" da bi se nova vlada Srbije, ako je formira Demokratska stranka, ponašala drugačije i sarađivala sa Tribunalom.

Karla Del Ponte danas je prvi put potvrdila da će se u septembru kada joj ističe drugi mandat povući sa dužnosti glavne tužiteljke i vratiti se u Švajcarsku. Ona je kazala da se nada da će do tada Mladić i ostali begunci biti u pritvoru haškog tribunala.

XS
SM
MD
LG