Linkovi

DSS: Specijalni izaslanik UN Marti Ahtisari preuranjeno dolazi u Srbiju


Iz Demokratske stranke Srbije, partije dosadašnjeg premijera Vojislava Koštunice i dalje poručuju da specijalni izaslanik UN Marti Ahtisari preuranjeno dolazi u Srbiju i ne može da razgovara sa vladom, jer ona obavlja samo tehničke poslove.

Portparol Demokratske stranke Srbije Andreja Mladenović osudio je kao sramno to što Ahtisari ne želi da sačeka formiranje nove vlade pre nego što predstavi predlog rešenja za status Kosova :

“Sve ovo iči na tretiranje Srbije kao kolonijalne države koja će bespogovorno morati da prihvati sve što se od nje traži i bez mogućnosti da ukaže na ono što je nepravilno.“

U Demokratskoj stranci Srbije smatraju da deo beogradskog pregovaračkog tima koji predstavlja Vladu Srbije deli njenu sudbinu i takođe nema legitimitet da odlučuje o pitanjima vezanim za Kosovo.

Bivši predsednik Ustavnog suda Srbije Slobodan Vučetić potvrdio je da je aktuelna vlada izgubila legitimitet jer traje procedura konstituisanja nove skupštine i konsultacije o formiranju nove vlade i da zato može da obavlja samo tekuće poslove.

Bez obzira na takvu pravnu situaciju mnogi analitičari zameraju odlazećem premijeru Vojislavu Koštunici to što je odbio da se sastane sa međunarodnim pregovaračem za Kosovo. Tim kritikama pridružio se i predsednik Lige socijaldemokrata Vojvodine Nenad Čanak koji je ocenio da je Koštunica još jednom pokušao da izbegne odgovornost za ključna pitanja u zemlji.


XS
SM
MD
LG