Linkovi

U jednom delu Menhetna slike, zvuci i mirisi Italije preplavljuju čula


Njujork je grad prepun doseljenika, koji u novu zemlju donose običaje i kulturu svog zavičaja.

«Nalazimo se u Litl Itali. Tu ćete pored ostalog naći mnoštvo prodavnica hrane od kojih su mnoge davno otvorene. Litl Itali je ovde od 1860-ih ili ’70-ih i tu su pre svega bili Italijani s juga koji su dolazili u Sjedinjene Države u potrazi za boljim životom”, kaže Suzan Rozenbaum, vodič i stručnjak za hranu, koja vodi tur po Čajna taunu, Litli Itali i drugim četvrtima na istočnoj strani južnog dela Menhetna.

»Sada smo u Mlekari ‘DiPalo’. DiPalo je ovde od 1925, ista porodica, tri naraštaja. Ovo je pijaca italijanskih delikatesa. To je mesto gde se oni posebno ponose proizvodima koje nude. Ogromna većina proizvoda je uvezena iz Italije», kaže ona.

Sal DiPalo je vlasnik Mlekare «DiPalo» iz četvrtog naraštaja. On često putuje u Italiju da bi odabrao delikatesnu hranu za svoje mušterije u Njujorku, koje takođe pokušava da uputi u detalje italijanskog nasleđa. Kod njega može da se nađe gotovo sve, od pršute, sira, maslinovog ulja, balzamskog sirćeta. Jedna od njegovih vernih mušterija je i ova 90-ogodišnja Njujorčanka.

«Najveći do života sam bila ovde... i moji preci, svi mi... Ovde sam provela 66 godina!», kaže ona.

«Sada smo u mlekari ‘Aleva’. Aleve su ovde od 1892. Ista porodica, pet naraštaja. Posao je počela mater familije, koja je pravila sireve mocarela i rikota, što rade i danas. Ovo je deo tog starog sveta, italijansko-američka mlekara i delikates. To je istovremeno najstarija prodavnica italijanskih sireva u Sjedinjenim Državama», kaže Suzan Rozenbaum.

Džordž Mora je glavni kuvar u italijanskom restoranu «Amiči Due», koji se specijalizovao za morsku hranu.

«Za specijalnu pastu koristim džinovske škampe, portobelo pečurke, sušeni paradajz, marokanski crnjak...», objašnjava Mora... koji svoju pastu pravi sa takvim oduševljenjem da nije čudo što cele porodice često dolaze ovde samo zbog hrane.

“Želimo da pokažemo deci sve moguće restorane, celu četvrt, poslastičarnicu ‘Ferara’, odvešćemo ih i tamo da vide tu čuvenu poslastičarnicu», kaže ova mušterija.

Sledeća stanica na ovoj turi je poslastičarnica – u kojoj moraju da se probaju kanoli. Frenk Angelari je vlasnik «Ferare», pekare stare stotinu godina.

«Naš glavni uspeh su kanoli. Tradicionalni kanoli su obični, koji su sa Sicilije. Oni imaju italijansku koru, koja se pravi od rikota sira, a unutra je čokolada», kaže maestro Angelari.

Za mnoge posetioce, verovatno da nema boljeg načina da se provede dan u Litl Itali, nego da se sedne i ispije šolja kafe i uživa u ukusu Italije.

Povezani članci

XS
SM
MD
LG