Linkovi

Amerikanac Džim Hem zahvaljujući supruzi preživeo napad planinskog lava


70-godišnji Amerikanac Džim Hem, koji je prošle nedelje zahvaljujući svojoj supruzi preživeo napad planinskog lava, od jutros je u kritičnom stanju zbog infekcije koja je zahvatila njegov organizam. Ova priča o hrabrosti i opstanku već danima privlači pažnju čitave nacije.

Nakon što mu se zdravlje iznenada pogoršalo, Džim Hem je podvrgnut hitnoj operaciji a zatim je u toku noći, zajedno sa suprugom, prebačen u bolnicu u San Francisku gde lekari mogu da bolje prate njegovo stanje. Svega nekoliko dana ranije, Hem je sedeo u svom bolničkom krevetu i pričao reporteru jedne lokalne TV stanice o svojoj borbi za opstanak nakon što mu se glava našla u čeljusti planinskog lava.

«Samo je želeo da me obori na zemlju i počne da me jede. Ugurao sam mu prste u njušku i uvrtao da bih mu zadao bol...» pričao je Džim.

Svega dve nedelje ranije – fotografisali su se uoči proslave svoje 50-godišnjice. Ako je 65-godišnja Nel bila uplašena u toku napada – ona to nije pokazala. Odmah je skočila mužu u pomoć i počela da udara životinju jednom cepanicom.

«Ona igra tenis tako da ima dobar zamah. Ali bila je već umorna od udaranja».

Kroz čitavu tu borbu, Hem je nekako uspeo da komunicira sa Nel, i pala mu je na pamet jedna ideja.

«Rekao samo joj da izvadi olovku iz džepa mojih pantalona i ubode ga u oko. Ona ga je ubola ali nije me odmah pustio», kaže Džim.

Nel se vratila cepanici i nastavila da udara životinju. Na kraju, lav je prestao da grize, okrenuo se i pogledao je dok mu se Džimova krv cedila niz čeljust, i zatim – otišao.

«Nema nikakve sumnje da bi Džim bio mrtav da nije bilo nje. Jednostavno, ne bi preživeo», kaže Stiv Martarano iz Sekretarijata za lov i ribolov.

«Znate, čujete komentare da ste heroj – nije to bilo u pitanju. Mi se mnogo volimo, zajedno smo već 50 godina... Jednostavno, njegov život je bio ugrožen, borili smo se za njegov život» kaže Nel.

Napadi planinskih lavova su izuzetno retki – od 1890. u Kaliforniji je zabeleženo samo 16 incidenata. Kada se dogode, najčešće su smrtonosni.


Hem je sada u kritičnom stanju ali lekari očekuju da će se oporaviti – i za dve nedelje proslaviti «zlatnu svadbu» zahvaljujući supruzi koja ga nikada nije napustila. Lovočuvari su inače pronašli i ubili par planinskih lavova koje su našli blizu mesta napada na Džima Hema. Skoro je sigurno da je jedan od njih napao Hema – jer je imao svežu krv na njušci.

XS
SM
MD
LG