Linkovi

Londonska berza insistira da Nasdak mora da povisi svoju ponudu


Američka berzanska mreža Nasdak privodi kraju pokušaj da otkupi čuvenu Londonsku berzu, u kojoj već učestvuje sa 30 odsto vlasništva. Ta transakcija bila bi vredna više milijardi dolara, ali postoje i prepreke koje nisu isključivo finansijske prirode.

Londonska berza insistira da Nasdak mora da povisi svoju ponudu, koja iznosi pet milijardi dolara. Spor izmedju dve kompanije se nastavlja, mada Nasdak tvrdi da neć izmeniti svoju ponudu. Ishod će ma kraju zavisiti od akcionara Londonske berze.

«Postoji mišljenje da London blefira kada tvrdi da zaslužuje veću cenu, što Nasdak pobija. Sve se svodi na to ko će prvi da popusti a možda nijedna strana neće popustiti.»

Nasdak je već vlasnik 30 odsto akcija Londonske berze, a na finansijskim tržištima u Londonu sve je u atmosferi iščekivanja oko toga šta će učiniti drugi akcionari. Prema britanskim zakonima, akcionari imaju rok do 10. februara da odluče da li će prodati svoje akcije ili ne. Inače, Nasdak je elektronska berza. Sve transakcije se obavljaju preko kompjutera i interneta i ne postoji fizička berza, kao na primer u Njujorku. Nasdaq postoji samo 35 godina, ali obavlja veći promet od bilo kog drugo finansijskog tržišta u SAD. Sa druge strane, Londonska berza je osnovana još 1801. godine i poznata je kao najstarija i najprestižnija institucija te vrste na svetu. Nasdak je predstavio svoj pokušaj preuzimanja Londonske berze kao potez zasnovan na zdravoj poslovnoj logici, ali se postavlja i pitanje britanskog ponosa.

Meiz Habal je jedan od direktora u analitičkoj firmi «Celent», sa sedištem u Bostonu.

«Za Londonsku berzu to u stvari znači da će još jedna britanska legenda biti asimilovana od osvajača sa druge strane Atlantika. Taj aspekt ponosa igra ogromnu ulogu. Ipak, pre ili kasnije moraće da shvate da će morati sami da nadju rešenje i povećaju vrednost za svoje akcionare ili će morati da prihvate ponudu Nasdaka.»

Ukoliko Nasdak otkupi Londonsku berzu, nova kompanija bi trgovala akcijama šest hiljada kompanija, vrednih 12 biliona dolara. Već gotovo godinu dana, koliko traju pregovori, Nasdak tvrdi da je njegov cilj da uspostavi transatlantsku berzu koja će moći da trguje preko više vremenskih zona. Spajanje dve berze bi takodje moglo da privuče više korporacija pošto su zahtevi za isticanje akcija na Londonskoj berzi manje strogi od onih kod Nasdaka. Menadžeri Londonske berze insistiraju da ona može da opstane ili da nadje boljeg kupca. Medjutim, ukoliko akcionari odbace ponudu Nasdaka, pitanje je da li će Londonska berza moći da posluje uspešno.

«Mislim da će biti u redu naredne dve do tri godine, ali na tržištu postoji prilično veliki pritisak i biće im teško da nastave sami, a da se ne udruže sa nekim.»

Uprava Londonske berze se žali da Nadak nije nastojao da povede «konstruktivne» razgovore o eventualnom spajanju. Nasdak tvrdi da je pokušavao da razgovara, a da je sada odluka na investitorima.

XS
SM
MD
LG