Linkovi

Vojislav Koštunica i dalje odbija da se sastane sa Martijem Ahtisarijem


I pored upozorenja dela javnosti da je doneo pogrešnu odluku, odlazeći premijer Vojislav Koštunica i dalje odbija da se sastane sa specijalnim izaslanikom UN Martijem Ahtisarijem. Seriji oštrih kritika Martija Ahtisarija pridružio se i odlazeći ministar za državnu upravu Zoran Lončar koji je izjavio da iznošenje predloga za rešavanje statusa Kosova pre formiranja nove vlade predstavlja grubo kršenje evropskih standarda.

Profesor Fakultea političkih nauka Vukašin Pavlović samo je jedan od analitičara koji smatra nerazumnom odluku odlazećeg premijera Vojislava Koštunice da se ne sastane sa Martijem Ahtisarijem. Takav stav ne pomaže rešavanju problema Kosova već samo odlaže stvari, kaže profesor Pavlović, i naglašava da je Koštunica kao koopredsednik pregovaračkog tima u obavezi da primi Ahtisarija, da sazna o čemu se radi u njegovom predlogu za rešavanje statusa Kosova kako bi mi kao država zauzeli stav. Ovo odbijanje liči na vreme iz devedesetih kada je Beograd takođe odbijao mnoge predstavnike međunarodne zajednice misleći da time nešto postižemo a time samo gubimo, istakao je Pavlović i izrazio strahovanje da bi priča o Kosovu mogla da bude prilika za neka loša rešenja za Srbiju a kao jedno od mogućih naveo otvorenu koaliciju Demokratske stranke Srbije sa radikalima.

S druge strane, u kabinetu predsednika Srbije saopšteno je da će Boris Tadić razgovarati sa Martijem Ahtisarijem kao i članovi pregovaračkog tima Beograda koje je Tadić predložio.

XS
SM
MD
LG