Linkovi

Senatska rezolucija o Iraku i dalje predmet žestoke političke debate na Kapitol Hilu


Američki senatori i dalje su duboko podeljeni u vezi sa predloženom neobavezujućom rezolucijom kojom se izražava protivljenje planu predsednika Buša da u Irak pošalje vojno pojačanje. Rezoluciju je prošle sedmice usvojio spoljnopolitički Odbor, ali se Senat u punom sazivu o tom dokumentu još nije izjasnio.

Otkako je predsednik Buš prvi put objavio da namerava da u Irak pošalje više od 20 hiljada dodatnih vojnika, funkcioneri njegove administracije traže od zakonodavaca da predsednikovoj novoj strategiji pruže šansu. Tu poruku je sublimirao i vodeći republikanac u senatskom Odboru za spoljnu politiku, Ričard Lugar iz Indijane. On kaže da Amerika mora da pokaže da je jedinstvena u ovom krucijalnom momentu.

"Ne mislim da nam je sad od koristi da pokažemo neodlučnost. Ne mislim da rezolucije doprinose političkom haosu, ali smatram da su ti predlozi pokušaji da se iskažu trenutne političke emocije. Te rezolucije, međutim, nisu od pomoći ni generalu Petreusu, ni američkim trupama, ni Iračanima."

Senator Lugar je to rekao gostujući u programu TV mreže ABC "This Week".

U petak, Senat je jednoglasno potvrdio generala Dejvida Petreusa za novog komandanta koalicionih snaga u Iraku. Sam general procenjuje da bi vojno pojačanje moglo da pomogne da se obuzda nasilje u Bagdadu i provinciji al-Anbar i poziva Senat da ne usvaja rezoluciju kojom se iskazuje protivljenje Bušovom planu. Međutim, Petreusove reči nisu doprle do svih ušiju u Senatu. Nisu ga čuli ni neki Bušovi republikanci.

Procenjuje se da bi rezolucija, ukoliko se nađe pred Senatom u punom sazivu, najverovatnije bila usvojena. Predsedavajući Odbora za spoljnu politiku, demokratski senator Džozef Bajden, odbacuje i samu pomisao da bi usvajanje tog neobavezujućeg mišljenja Senata osnažilo moral terorista u Iraku i drugde u svetu.

"Ne ohrabruje neprijatelja američki narod, niti američki Kongres, već promašena politika predsednika Buša. Krenuo je u rat bez strategije, prerano, bez dovoljno vojnika i opreme. I sada, šalje 17.500 ljudi da budu meta u gradu sa 6.5 miliona ljudi, bez ikakvog plana."

Rezolucija koju su predložili i demokrate i republikanci ne bi zaustavila slanje trupa u Irak, niti bi imala uticaj na finasiranje ratnih operacija. Međutim, njeno usvajanje bi označilo jasno distanciranje od Bušovog načina vođenja rata u Iraku i njegovog plana da pojača američko vojno prisustvo u toj zemlji.

Istovremeno, i mnogi koji se protive rezoluciji, iskazuju nestrpljenje u odnosu na iračku vladu i obaveze koje bi morala da ispuni. Vođa senatskih republikanaca, senator Mič Mekonel iz Kentakija, gostovao je u programu TV mreže CBS "Face the Nation".

"Ovo je Iračanima poslednja šansa da obave svoj deo posla. Pokušaj da se obustavi nasilje u Bagdadu je apsolutno od suštinske važnosti. Ako je u glavnom gradu mir, onda vlada može da adekvatno funkcioniše. Mislim da je senatska rezolucija kojom će se postaviti određeni ciljevi, koje će iračka vlada morati da ostvari, ispravan put”.

Međutim, predsednik Buš je rekao da će, bez obzira na mišljenje Senata, nastaviti sa realizacijom svoje nove strategije.


XS
SM
MD
LG