Linkovi

Propali pregovori zavađenih palestinskih frakcija - Fataha i Hamasa


Već četvrti dan u Pojasu Gaze traju sukobi prostalica Fataha i Hamasa, a stanovnici Gaze su, u strahu za goli život - danas počeli da napuštaju svoje domove. Hamasove pristalice su bacile bombu na kuću telohranitelja Fatahovog funkcionera Mohameda Dalana, dok je u Nablusu na Zapadnoj obali kidnapovan jedan Hamasov lokalni vođa.

Visoki funkcioner Fataha, Džibril Radžub, rekao je izraelskom radiju da je sitaucija koja se više ne može tolerisati bez presedan u istoriji palestinskog naroda. Istovremeno, kaže Radžub, malo je verovatno da će sukobi prerasti u građanski rat, jer to nije u interesu nijedne od zavađenih frakcija. Hamas međutim upozorava lidere Fataha da se igraju vatrom koja bi mogla da izazove građanski rat.

Hamasov predstavnik Juha Musa optužio je istovremeno Fatah da u saradnji sa Izraelom pokušava da izvede puč na palestinskim teitorijama. U četvorodnevnim okršajima poginulo je najmanje 25 osoba. Premijer, Ismail Hanije, inače član Hamasa, pozvao je sunarodnike da polože oružje i okrenu se dijalogu.

Administracija predsednika Buša trebalo bi da sutra prezentira preliminarni izveštaj Kongresu o tome da li je Izrael zloupotrebio kasetne bombe američke proizvodnje tokom prošlogodišnjeg rata u Libanu. Stejt Department bi trebalo da obavesti Kongres o mogućoj zloupotrebi američkih bombi jer su one prodate uz uslove sadržane u Zakonu o kontroli naoružanja. Dnevnik New York Times danas piše da će u preliminarnom izveštaju biti navedeno da je Izrael možda prekršio sporazume sa Vašingtonom upotrebom kasetnih bombi američke proizvodnje u bombardovanju naseljenih oblasti južnog Libana, ali da funkcioneri Bušove administrcije nisu saglasni o tome da bi Izrael trebalo kazniti. New York Times takodje navodi da neki funkcioneri veruju da je Izrael prekršio američke zakone, dok drugi veruju daje jevrejska država delovala u samoodbrani i da je, u najgorem slučaju, počininila samo tehnički prekršaj. Izrael tvrdi da je upotreba kasetne municije tokom rata u Libanu bila u skladu sa medjunarodnim regulativama.

XS
SM
MD
LG