Linkovi

Serena Vilijams pobednica prvog gren slema sezone u Australiji


Amerikanka je u finalu, koje to zapravo nije bilo, tek za nešto više od sat vremena igre počistila sa terena prvog nosioca Ruskinju Mariju Šarapovu sa 2:0, po setovima 6:1, 6:2.

Serena, koja je u Melburn stigla kao 81. igračica sveta, tako se na velika vrata vratila na svetsku tenisku scenu sa koje je odsustvovala duže vremena zbog povrede kolena. Viijamsova je pobedu u Australiji posvetila polusestri koja je ubijena u Los Anđelesu 2003. godine.

"Ovo je pobeda za moju sestru koja nije ovde. Toliko je volim. Rekla sam da ću ako osvojim titulu to biti zbog nje, zato hvala Jetunde", rekla je plačnim glasom Serena, kojoj je ovo osma gren slem titula u karijeri, a treća u Australiji.

Vilijamsova je prikazala fantatičnu igru u finalu, potpuno je dominirala terenom, ne dozvolivši velikoj rivalki nijednog trenutka da je ugrozi. Serena je prvi brejk napravila u drugom gemu meča, a zatim je protivnici servis oduzela i u četvrtom, da bi već posle 27 minuta dobila prvi set. Već na početku drugog seta bekhend vinerom uz samu liniju Amerikanka je u vođstvo od 1:0 pretvorila prvu brejk loptu. Nada da bi ruska teniserka, ipak, mogla nešto da uradi pojavila se u narednom gemu, kada je nakon dve vezane duple servis greške Vilijamsove došla u priliku da vrati brejk. Međutim, Amerikanka je odservirala as, a zatim dobila i naredna dva poena.

U nastavku Šarapova, koja nije napravila nijedan direktan poen u prvom setu, pružila je nešto jači otpor, međutim, to je bilo dovoljno tek za dva gema. Vilijams je tako postala druga teniserka u novijoj istoriji Otvorenog prvenstva Australije koja je došla do titule iako nije bila nosilac. 1978. to je pošlo za rukom Kris O'Nil koja je u finalu savladala Betsi Nagelsen, tada sedmog nosioca. Serena je za pobedu na Australijan openu dobila ček na 989.189 dolara, dok je Šarapovoj pripala dvostruko manja suma.

XS
SM
MD
LG