Linkovi

Hrvatski generali Čermak i Markač moraju ponovo u pritvor


Odlukom raspravnog veća Haškog tribunala suspendovana je ranija odluka o privremenom puštanju na slobodu hrvatskih generala Ivana Čermaka i Mladena Markača kojima je naređeno da se 8. februara vrate u pritvor u Sheveningenu kako bi narednog dana učestvovali u radu statusne konferencije.

Odluka o vraćanju u pritvor Čermaka i Markača koji se zajedno s generalom Antom Gotovinom terete za ratne zločine u "Oluji" i nakon nje, obrzložen je time što general Čermak nije poštovao uslove boravka na slobodi do početka suđenja. Od hrvatske vlade zatraženo je da obezbedi prebacivanje Čermaka i Markača pod stražom do Holandije gde će ih preuzeti lokalne vlasti.

Početak suđenja Gotovini, Čermaku i Markaču zakazan je za maj ove godine. Tri generala optuženi su za zločine protiv čovečnosti počinjene protiv srpskog civilnog stanovništva za vreme i nakon operacije "Oluja" 1995. Čermak i Markač su se odmah nakon objavljivanja optužnice dobrovoljno predali Hagu, a od decembra 2005. nalaze se na privremenoj slobodi i u Hrvatskoj čekaju početak suđenja.

Gotovina je nakon četiri i po godine bekstva uhapšen u Španiji 7. decembra 2005. godine, a tri dana kasnije stigao je u pritvor Haškog suda. Trojica hrvatskih generala odbacila su navode iz optužnica.

XS
SM
MD
LG