Linkovi

Ekološka koalicija: Američko partnerstvo za klimatsku akciju


Grupa američkih poslovnih kompanija i organizacija za zaštitu prirodne sredine pozvala je Kongres da što pre usvoji nove zakone o smanjenju emisije gasova koji izazivaju efekat staklene bašte. Ova koalicija tvrdi da bi odugovlačenje u tom pogledu moglo da dovede do potrebe za drastičnim merama u budućnosti.

Radi se o neobičnom partnerstvu – direktori nekih od najvećih američkih korporacija udružili su snage sa liderima vodećih ekoloških organizacija. Džonatan Leš, predsednik Instituta za svetske resurse, kaže da je priče o globalnom zagrevanju bilo dosta.

«Nije više pitanje da li preuzeti akciju, već koju vrstu akcije. To je ono što nas je navelo na saradnju.»

«Američko partnerstvo za klimatsku akciju» predlaže obavezna ograničenja emisije ugljen-diokisida, glavnog gasa staklene bašte, u celoj Americi, Cilj je da se sadašnja emisija smanji za 30 odsto za narednih 15 godina. Džim Rodžers je predsednik energetske korporacije «Duke».

«Potreban nam je program koji bi bio dovoljno fleksibilan da može da odgovori na ekonomske i tehničke izazove pred nama, ali mora da bude obavezan kako ne bi bila dovedena u pitanje naša predanost konkretnoj akciji.»

Partnerstvo želi pristup koji bi pokretalo tržište i koji bi dao ekonomske podsticaje da se ograničenja ispoštuju. Ovaj apel upućen je posle nedavnih sličnih inicijativa u Evropi. Evropska komisija želi da smanji emisije gasova staklene bašte na predindustrijski nivo do 2020. godine. Predsednik Komisije, Žoze Manuel Baroso, kaže da evropske zemlje ne mogu da deluju same.

«Potrebno je da sa nama budu i SAD. Na kraju krajeva, Amerika je najveći zagadjivač na svetu.»

SAD nisu želele da potpišu Protokol iz Kjota kojim se zahteva od industrijskih zemalja da smanje emisije ugljen dioksida pošto su odgovorne za četvrtinu emisije gasova staklene bašte na svetu. Bušova administracija tvrdi da bi sporazumi oslabili američku ekonomiju. Ali, Fred Krup, predsednik neprofitne grupe Ekološka odbrana, kaže da je vreme da zakonodavci ostave politiku po strani i da preuzmu vodjstvo u suočavanju sa ovim globalnim problemom.

«Tražimo od Kongresa da preduzme akciju ove godine da ne čeka na novu administraciju ili na predizborne kampanje. Nadamo se da, kao što smo mi udružili snage, i dve partije mogu da prevazidju nesuglasice i usvoje potrebne zakone.»

Neki smatraju da su preporuke Partnerstva pametan politički potez imajući u vidu da se i demokrate, koji sada imaju većinu u Kongresu, takodje zalažu za zaštitu okoline. Medjutim, predsednilk korporacije «Dženeral Elektrik», Džef Imelt, kaže da zaštita budućnosti predstavlja i razumnu poslovnu politiku.

«Smatramo da ova vrsta akcije oslobadja preduzetnički i poslovni duh i da će biti novih inovacija i tehnologija kada ljudi budu sigurni u to kakvi će biti tržišni standardi u budućnosti,» kaže Imelt.

Povezani članci

XS
SM
MD
LG