Linkovi

Senat potvrdio Dejvida Petreusa za komandanta koalicionih snaga u Iraku


Senat u kojem demokrate sada imaju većinu potvrdio je postavljenje generala Petreusa posle debate koja je trajala samo jedan sat. General Petreus, koji će se po treći pu vratiti u Irak, je glavni autor novog armijskog priručnika za borbu protiv pobunjenika i smatra se jednim od najiskusnijih vojnih komandanata. Predsedavajući senatskog odbora za oružane snage, demokratski senator iz Mičigena, Karl Levin, odao je priznanje generalu Petreusu na njegovom iskustvu, obrazovanju i sposobnostima, ali je ipak iskoristio priliku da ponovo kritikuje odluku predsednika Buša da uputi još 21 i po hiljadu američkih vojnika u Irak.

«Duboko me brine ta nova strategija pošto verujem da se zasniva na pogrešnoj proceni da je moguće vojno rešenje sektaškog rata, mada je u stvari jedino rešenje za sektaški konflikt to da sukobljene strane podele vlast, podele resurse i reše spor u pogledu autonomije, što bi zatim moglo da dovede do okončanja nasilja.»

Vodeći republikanac u senatskom odboru za oružane snage, Džon Vorner iz Virdžinije, izneo je slična strahovanja.

«Veoma me brine što se američki vojnici šalju u središte nasilja koje ima korene u hiljadugodišnjim podelama izmedju sunita i šiita.»

Vorner i Levin su ko-sponzori različitih neobavezujućih dvostranačkih rezolucija u kojima se izražava protivljenje povećanju američkih snaga u Iraku, a o kojima će Senat, kako se očekuje, otvoriti raspravu sledeće nedelje. Medjutim, predsednik Buš koji je u Beloj kući primio generala Petreusa pre odlaska na dužnost, branio je svoju odluku o vojnom pojačanju u Iraku.

«Generale, moja instrukcija je da što pre odete na teren i da primenite plan za koji verujem da će doprineti postizanju naših ciljeva.»

Predsednik je priznao da medju zakonodavcima postoji skepsa u pogledu njegovog plana, ali je rekao da neki od njih osudjuju taj plan pre nego što su mu dali šansu da uspe.

XS
SM
MD
LG