Linkovi

Koštunica neće primiti Ahtisarija jer to izlazi iz okvira mandata njegove Vlade


Koordinator beogradskog pregovaračkog tima za status Kosova Slobodan Samardžić izjavio je da taj tim još nije dobio ni jedan deo predloga specijalnog izaslanika UN Martija Ahtisarija i najavio da će pregovarački tim održati sastanak pošto se upozna sa sadržinom tog dokumenta.

Posle najave da će specijalni izaslanik UN Marti Ahtisari svoj predlog za budući status Kosova doneti u Beograd 2. februara, premijer Vojislav Koštunica saopštio je da neće primiti Martija Ahtisaija jer to izlazi iz okvira mandata njegove Vlade. Od trenutka kada su proglašeni konačni rezultati parlamentarnih izbora, Vlada može obavljati samo tehničke poslove, a nova Vlada ima mandat da sa specijalnim izaslanikom razgovara o budućem uređenju Pokrajine, tvrdi se iz kabineta srpskog premijera.

Predsednik Foruma za etničke odnose Dušan Janjić kaže da će Ahtisarija ako dođe u Beograd primiti predsednik Srbije Boris Tadić. Međutim, Janjić upozorava na problematično obrazloženje premijera Koštunice :

“Sada se ušlo u lošu fazu da se zloupotrebljava Kosovo za međusobne odnose oko formiranja nove vlade, kaže Janjić i ocenjuje da Kosovo trenutno ne utiče na pravljenje vlade.”

A šef diplomatije Vuk Drašković izjavi je u razgovoru sa delegacijom diplomata Nemačke, Portugala, Saveta ministara i Komisije Evropske unije da su pregovori o statusu Kosova pre svega pregovori o statusu međunarodno priznate države Srbije. Srbija traži samo da se ne menjaju njene državne granice, traži međunarodne garancije za prava Srba i zaštitu srpskog religijskog, istorijskog i kulturnog nasleđa na Kosovu, rekao je Drašković.

XS
SM
MD
LG