Linkovi

Međunarodni monetarni fond otvorio je prvu kancelariju u Podgorici


Međunarodni monetarni fond otvorio je prvu kancelariju u Podgorici, samo sedmicu nakon što je Crna Gora postala 185. član te internacionalne finansijske organizacije.

Stalni predstavnik MMF-a u Crnoj Gori Harald Hiršhofer naglasio je da ta institucija želi da pruži crnogorskoj Vladi stručnu i finansijsku pomoć, kao i da joj bude partner u upravljanju, kako je rekao, veoma jakim ekonomskim rastom:

''Crnogorska ekonomija je u fazi veoa velikog ekonomskog rasta. Nezaposlenost opada veoma brzo, inflacija je niska, javni dug ima opadajući trend i sve to zahvaljujući veoma jakoj i stabilnoj makroekonomskoj politici''.

Izražavajući zadovoljstvo zbog prijema u MMF, predsjednik Savjeta Centralne banke Ljubiša Krgović saopštio je kako očekuje brzo postizanje aranžmana sa MMF-om:

''Taj aranžman i njegovo uspješno ostvarenje, trebalo bi da doprinesu onome što nam je cilj - ubrzanju procesa integracije u evropske strukture''.

Krgović je dodao da Crna Gora nije prekidala saradnju sa MMF-om, uprkos formalnom prekidu od pola godine:

''Mi u Centralnoj banci cijenimo da nastavak te saradnje treba da nam kroz stručnu i tehničku pomoć doprinese onome što smo već počeli-u implementaciji novih standarda koji su sastavni dio svega onoga što svi u državi moramo da učinimo na procesu pridruživanja''.

Hiršhofer je uvjeren da je Crna Gora na dobrom putu:

''Mislim da su ambicije crnogorske Vlade u nastavku upravljanja ekonomskim rastom veoma izbalansirane i ona će uspjeti da ispuni odgovarajuće standarde za pristupanje EU''

Kancelarija MMF-a u glavnom gradu Crne Gore biće smještena u zgradi Centralne banke.

XS
SM
MD
LG