Linkovi

NATO i KFOR ostaju na Kosovu tokom i nakon  procesa određivanja statusa


Kosovo je bilo jedna od tema neformalnog ministarskog skupa u Briselu- poruka sa skupa je da će NATO i KFOR da ostanu na Kosovu tokom i nakon procesa odredjivanja statusa, da neće dozvoliti nemire, kao i da vojni savez daje punu podršku specijalnom izaslaniku Ahtisariju.

Današnji briselski skup u sedištu vojnog saveza je imao za cilj da koordinira napore NATO, ali i EU u onome što čeka dve organizacije i ostatak medjunarodne zajednice- učešće u završnici procesa odedjivanja konačnog statusa za Kosovo. Učesnici skupa su, potvrdjeno je danas, upoznati sa sadržajem Ahtisarijevog predloga ali ga ne žele
komentarisati dok ne bude predstavljen Beogradu i Prištini 2. februara. Umesto toga, na kraju skupa generalni sekretar NATO, Jap de Hop Shefer, poručuje:

"Ponovljena je potvrda obećanja da će NATO i KFOR da odigraju svoju ulogu tokom i nakon prcesa oredjivanja konačnog statusa, naglašeno je puno jedinstvo podrške predsedniku Ahtisariju i procesu koji je danas bio tema njegovog susreta sa Kontakt grupom, zajednički stav da je potrebna rezolucija Saveta bezbjednosti i, konačno, poziv na koordinaciju sa EU na tehničkom ali i političkom planu".

Kada je reč o novoj rezoluciji o Kosovu, visoki predstavnik EU, Havijer Solana smatra da je još uvek rano da se govori o njenom donošenju:

"Još je uvek rano da se kaže kada će biti rezolucija- prvo treba da bude prezentacija gledišta predsednika Ahtisarija, posetiće glavne gradove i razgovarće sa zvaničnicima u Beogradu i Prištini. Nakon toga dolazi prezentacija predloga Savetu bezbednosti. Za rezoluciju treba vremena, treba da se započne debata o tome".

Danas u Briselu nije bilo zvaničnih komentara na Ahtisarijev plan, kao što nije bilo ni komentara na primedbu izveštača da su ministri, znajući za detalje plana, javno naglasili podršku njegovom tvorcu i time, posredno, izneli i svoje mišljenje o predlogu.

Za šefa francuske diplomatije, Filipa DustBlazija, predlog koji podrazumeva prava za srpsku zajednicu na Kosovu, predstavlja bazu za moguće rešenje- slična su gledišta i ostalih učesnika današnjeg sastanka, koji je, više puta je ponovljeno bio u funkciji konsultacija i koordinacije evro-atlantskih vojnih saveznika i političkih partnera oko
toga kako delovati narednih dana i nedelja.

XS
SM
MD
LG