Linkovi

Većina analitičara veruje da se Srbi i Albanci nikada neće dogovoriti


Mada u nekim krugovima medjunarodne zajednice još uvek postoji tračak nade da će Beograd i Priština ipak postići kompromis pošto im Marti Ahtisari podnese svoj konačni plan za budućnost Kosova, većina analitičara veruje da se Srbi i Albanci nikada neće dogovoriti. Prilog saradnice Glasa Amerike, Ivane Kuhar.

Upravo zbog izostanka bilo kakvog dogovora prihvatljivog obema stranama, Ujedinjene nacije su Martiju Ahtisariju poverile zadatak da preporuči status, kaže Edvard Džozef, sa univerziteta Džons Hopkins:

“Dogovor je nemoguć. Srbi neće pristati da se odreknu Kosova, a Albanci neće pristati ni na šta osim nezavisnosti. To je jasno.”

Stoga je, ukazuje Džozef, neminovno da rešenje statusa Kosova bude nametnuto.

“Vreme je da se to poglavlje zatvori. Konakt grupa mora da pokaže odvažnost i viziju i da prestane da odugovlači.”

Bivši finski predsednik Ahtisari podneće uskoro svoj plan Savetu bezbednosti UN, dok Rusija već izvesno vreme daje nagoveštaje da će možda pribeći vetu ukoliko plan bude neprihvatljiv Beogradu. Edvard Džozef smatra da jednoglasnost u odnosu na Ahtisarijev predlog nije neophodna u Savetu bezbednosti.

“Preporuke mogu, ali ne moraju, da budu usvojene u Savetu bezbednosti; može se prepustiti zemljama da same odluče o prihvatanju predloga na bilateralnom nivou.”

Prema tom scenariju, tim zemljama bi se omogućilo da, ako žele da priznaju eventualnu nezavisnost Kosova, uspostave sa njim bilateralne odnose. Američki general u penziji, Vilijam Neš, koji se nalazio na čelu civilne administracije servernog Kosova 2000, kaže da svako delotvorno rešenje za Kosovo mora biti -- političko.

“Na Kosovu se nalaze moćne medjunarodne snage. Ali, oružane snage ne mogu da ostvare političko rešenje, niti da doprinesu ekonomskom i društvenom razvoju.”

General Neš naglašava da će stabilizacija Kosova biti dugotrajan proces. A Marti Ahtisari je ove nedelje već rekao da će preporučiti nastavak medjunarodnog prisustva na Kosovou -- kako civilnog tako i vojnog. SAD su izrazile predanost da ostanu angažovane u rešavanju kosovskog pitanja i u više navrata se založile za multietničko Kosovo na kome su zaštićena prava manjina.

XS
SM
MD
LG