Linkovi

Novi bombaški napad u Iračkoj prestonici - najmanje 15 mrtvih i 30 ranjenih


Iračka policija objavila je da je u najnovijem bombaškom napadu na jednoj pijaci u Bagdadu ubijeno najmanje 15, a ranjeno 30 osoba. U saopštenju se navodi da je bomba eksplodirala na tržnici Šouk al-Gazl, na kojoj se – uglavnom petkom ujutro – prodaju domaće životinje.

Američka komanda je istovremeno saopštila da je u provinciji al Anbar, jakom sunitskom uporištu, u okršajima sa pobunjenicima poginuo jedan marinac.

Irački premijer Nuri al Maliki rekao je juče da njegov plan za bezbednost u Bagdadu neće ostaviti ekstremistima prostor da se sakriju. Maliki je apelovao na političare iz svih iračkih frakcija da podrže njegov plan za uspostavljanje bezbednosti u prestonici. Premijer je bitku protiv terorista nazvao «neograničenom i trajnom.»

Portparol Bele kuće Toni Snou pozdravio je Malikijevo «odlučno obraćanje parlamentu», u kome je irački lider, kako je ocenio, pokazao energičnost koja se očekuje od njega da bi poboljšao bezbednosnu situaciju.

Ali, irački potpredsednik iz redova šiitske zajednice, Adel Abdul Mahdi – obraćajući se učesnicima Svetskog ekonomskog foruma u Davosu - nazvao je američku okupaciju Iraka, koja je usledila posle zbacivanja Sadama Huseina, "idiototskom odlukom." Rekao je, međutim, i kako ne veruje da pobunjenici imaju podršku iračkog naroda.

XS
SM
MD
LG