Linkovi

Većina Amerikanaca živi tamo gde je pušenje zakonom zabranjeno


Po prvi put u istoriji, više od polovine Amerikanaca žive u gradu ili državi čiji zakoni zabranjuju pušenje na radnom mestu, kao i u restoranima i barovima... Za 21% Amerikanaca, to znači da moraju da izlaze napolje da bi zapalili cigaretu, ili da se okrenu sve brojnijim drugim proizvodima sa nikotinom koji se nalaze na tržištu. Prvo je izmišljena «žvaka sa nikotinom», zatim nikotinska voda a sada postoji i «nikotinski gel za ruke».

Od «flastera» do žvake, pa čak i hipnoze... milioni Amerikanaca će isprobati skoro sve da bi se odvikli od pušenja.

Medjutim, dok nedavna studija sa Harvarda pokazuje da je nivo nikotina u cigaretama nikada nije bio viši, na tržište izlazi sve više proizvoda koji samo doprinose američkoj zavisnosti o nikotinu.

Najnoviji je – «niko-gel».

On izgleda, i koristi se isto kao i anti-bakterijski gel za ruke, ali obećava sasvim drugačije rezultate. Proizvodjač tvrdi da utrljavanje gela sa nikotinom u kožu ima isti efekat na organizam kao jedna popušena cigareta.

«Naš proizvod je zamišljen tako da sadrži sve bioaktivne sastojke duvana, sve komponente na koje su pušači naviknuti», kaže proizvodjač, Bil Vejlen, predsednik kompanije Blue Whal

«Niko-gel» je napravljen tako da suzbija želju za duvanom do 4 sata, pomažući pušačima da «prežive» dugi let avionom ili višečasovni sastanak do sledeće cigarete. Zamolili smo neke od vašingtonskih pušača da testiraju ovaj gel, a reakcije su bile različite. Ova Amerikanka kaže da ništa ne oseća.

«Ne, možda se efekat postiže posle izvesnog vremena?»

Ali kod nekih pušača rezultat je bio drugačiji.

«Čini mi se da ne osećam potrebu za nikotinom.»

Dok je zabrana pušenja na javnim mestima na snazi u desetinama američkih gradova i država, alternative cigaretama kao što su «niko-gel» ili «niko-lajt», piće sa nikotinom, sada su deo industrije duvana koji doživljava najveći rast.

«Prodavaćemo se na železničkim stanicama, aerodromima, kazinima, hotelima, svim mestima gde je pušenje otežano», kaže proizvodjač, Bil Vejlen.

Medjutim, protivnici kažu da vlada nije regulisala prodaju takvih proizvoda i da oni samo odmažu pušačima koji nastoje da se odviknu od duvana.

«To što oni rade je pokušaj da se ljudima koji bi možda želeli da prestanu da puše pomogne da održavaju svoju naviku. Na neki način pomažete njihovu zavisnost, da ne govorimo o deci koja bi mogla da budu privučena piću «niko-lajt» ili se naviknu na nikotin mažući ruke ovim gelom», upozorava doktor Volf.

Proizvodjač «niko-gela» priznaje da ovaj proizvod nije namenjen onima koji se odvikavaju od puštenja, ali tvrdi da je zamena cigareta nikotinskim gelom dobra za društvo jer eliminiše kancerogene materije u plućima i vazduhu.

«Ovaj proizvod je veoma koristan da se pomogne deci koja su izložena duvanskom dimu i da se suzbije «pasivno pušenje». Pomislite samo na barmene i radnike u kockarnicama...»,kaže proizvodjač, Bil Vejlen.

Ipak, stručnjaci se slažu da za mnoge pušače nikotin nije najvažniji, jer su oni podjednako zavisni od čitavog rituala paljenja i pušenja cigarete...

XS
SM
MD
LG