Linkovi

Savjet Evrope rezolucijom osudio napade na novinare


Generalna skupština Savjeta Evrope usvojila je rezoluciju kojom se osudjuju napadi na novinare i koja bi trebala da bude korak prema uspostavljanju mehanizma njihove zastite i zaštite slobode misli. U izvještaju koji je prethodio rezoluciji, pominjani su, pored ostalih i slučajevi pritisaka i prijetnji novinarima u Srbiji, BiH i Hrvatskoj.

Danas se baviti novinarstvom, istraživati istinu, je posao koji su neki od novinara platili životom, drugi protjerivani, doživljavali i još doživljavaju pritiske i prijetnje smrću, čulo se danas na Parlamentarnoj skupštini Savjeta Evrope, tokom rasprave o prijedlogu rezolucije izvjestitelja Andrew McIntosha iz Velike Britanije. Skupština je, rezolucijom koja je usvojena, iskazala duboku zabrinutost činjenicom da napadi na novinare ne jenjavaju - osudjuje se, u tom svjetlu, ubistvo Hranta Dinka u Turskoj, te Ane Politkovskaye u Rusiji, napadi na novinare u Azerbejdžanu, Moldovi, Ukrajini;

Navedeni su u rezoluciji i slučajevi poput Slavice Jovanović, novinara Mačvanskog Prnjavora u Srbiji, kojoj je telefonom zaprijećeno smrću augusta prošle godine- prije toga, bilo je još prijetnji i maltretiranja njene porodice. Prema Medijskog organizaciji Jugoistočne Evrope, sa sjedištem u Beču, na čiji izvještaj se poziva Savjet, lokalna policija je odbila da službeno primi tužbu novinarke. Tek na intervenciju Novinarske asocijacije Srbije, policija se složila da Slavici Jovanović da odgovarajuću zaštitu.

Jula prošle godine je Jahija Fehratović, urednik nedjeljnika Glas Sandžaka primila anonimni telefonski poziv, prijetnju smrću, slično se desilo Ladislavu Tomičiću hrvatskog lista Novi list, kao i Dragi Hedlu, uredniku Ferala, koji je pisao seriju članaka o mučenjima i ubistvima srpskih civila u Osijeku tokom rata.

U BiH je novinar Mubarak Asani, istražujući za politički magazin državne televizije ilegalni lanac prostitucije u Sarajevu, u koji su, tvrdi se, bili umiješani i neki političari i javne ličnosti, dobio stotinjak prijetnji smrću zbog objavljenog priloga.

Parlamentarna skupština Savjeta Evrope poziva nacionalne parlamente da ne ostave ove i ovakve slučajeve neriješene, a Komitetu ministara preporučuje da uspostavi mehanizam koji bi pratio i istraživao nasrtaje na medijske slobode u Evropi.

XS
SM
MD
LG