Linkovi

Abas i Livni se nadaju obnovi mirovnog procesa


Palestinski predsednik Mahmud Abas i izraelska ministarka inostranih poslova Cipi Livni izrazili su nadu u obnavljanje bliskoistočnog mirovnog procesa.

Abas je na Svetskom ekonomskom forumu u Davosu, u Švajcarskoj, rekao da je došlo vreme da mir postane realnost i apelovao da ozbiljni razgovoru počnu odmah.

Cipi Livni je izjavila da pregovori Izraela sa Palestincima moraju da budu zasnovani na viziji o koegzistenciji dve države, naglasivši da palestinska država nije iluzija već ostvarljivi cilj. Ona je, medjutim, naglasila da nastojanja da se postigne kompromis sa ekstremistima neće doneti mir Bliskom istoku.

Abas je rekao da mirovni sporazum može da bude postignut brzo na osnovu, takozvane «mape za mir», dok se Livni založila za mirovni proces u etapama.

Odobreno odsustvo predsednika

Izraelski parlament odobrio je zahtev predsednika države Moše Kacava, koji je optužen za silovanje, da uzme privremeno odsustvo. Parlamentarna komisija donela je tu odluku sa 13 glasova «za», i 11 «protiv.»

Kacav je podneo zahtev za odsustvo kako bi pripremio svoju odbranu, budući da je prilično izvesno da će protiv njega biti podignuta optužnica za silovanje i seksualno uznemiravanje nekoliko saradnica.

Dužnost predsednika će privremeno preuzeti predsednica parlamenta, Dalia Icik, koja će tako postati prva Izraelka na ceremonijalnom položaju šefa države.

Izraelski državni tužilac u utorak je izjavio da ima dovoljno dokaza za optužnicu protiv Kacava, dok su visoki zvaničnici, uključujući i premijera Ehuda Olmerta, pozvali predsednika da podnese ostavku. Kacav je juče optužbe za silovanje nazvao «gnusnim lažima» rekavši da će, u slučaju da bude optužen, podneti ostavku.

XS
SM
MD
LG