Linkovi

Donatori na konferenciji u Parizu obećali sedam i po milijardi dolara za obnovu Libana


Libanska vlada dobila je veliku podršku donatora koji su na sastanku u francuskoj prijestonici obećali više od sedam I po milijardi dolara za pomoć u rekonstrukciji.

Saudijska Arabija će dati najviše – milijardu dolara za razvoj, uz direktnu pomoć vladi premijera Fuada Siniore vrijednu 100 miliona dolara. Ostatak najavljene pomoći obećali su predstavnici ostalih 29 donatora koji su se okupili na samitu u Parizu.

Domaćin konferencije, Francuska, obećala je Libanu koji se muči pod teretom 40 milijardi dolara javnog duga, oko 650 miliona dolara kreditne pomoći. EU će zasebno, u kreditima i bespovratno, darovati 649 miliona, dok su Sjedinjene Dr\ave najavile da će utrostručiti planiranu pomoć Bejrutu – na 770 miliona dolara.

Na konferenciji za novinare sa premijerom Siniorom i američkim poslovnim liderima, državni sekretar Kondoliza Rajs, odbacila je sugestije da je pomoć usmjerena na kontrolu Siniorine vlade, koja se ovih dana suočava sa ozbiljnim izazovom opozicije. Ipak, kaže Rajsova, pomoć nije bezuslovna.

"Jasno je da se radi o paketu pomoći za Liban i to je važno znati. Liban je demokratrija i moraće da sprovede određene ekonomske reforme kako bi ova pomoć imala smisla. Nije ništa neobično u tome što donatori, koji pomažu demokratski i reformski proces, očekuju nastavak reformi "

Donatori se, u stvari, nadmeću sa sumama koje Libancima na ulici, u gotovom, daju predstavnici militantne organizacije Hezbolah. Donarori se takođe suočavaju sa navodnim miješanjem Sirije i Irana u unutrašnje prilike u Libanu. Predstavnici Hezbolaha, međutim, nisu pozvani na skup u Parizu.

Otvarajući skup, francuski predsjednik, Žak Širak, podsjetio je da su u Libanu u toku sukobi pristalica vlasti i opozicije.

Rekao je da ti dramatični događaji samo naglašavaju potrebu da vlada u Bejrutu preuzme punu kontrolu nad cijelom teritorijom Libana. Danas, kazao je Širak, cilj međunarodne zajednice je Libanu otvori perspektivu da se, dugoročno gledano, modernizuje.

U Bejrutu uveden policijski čas

U najnovijim sukobima pristalica vlade i opozicije u Bejrutu poginule su najmanje dvije osobe, dok ih je najmanje 20 povredjeno. Libanska armija je uvela policijski čas tokom noći u pokušaju da zaustavi sukobe koji su izbili u blizini Arapskog univerziteta. Lider Hezbolaha, Hasan Nasralah, pozvao je svoje pristalice da poštuju policijski čas.

Sukobi su inače izbili unutar kompleksa univerziteta i zatim se proširili na obližnje ulice, pri čemu su pristalice prozapadne vlade i opozicije koju predvodi Hezbolah koristili palice i gađali se kamenicama. Politički lideri su pozvali na smirivanje situacije.

XS
SM
MD
LG