Linkovi

Visoki predstavnik EU vjeruje da je kompromis o Kosovu još moguć


Kosovo se danas našlo, uz Bliski Istok i ostala, globalna pitanja, među temama koje su, tokom prve zvanične posete Briselu novog generalnog sekretara UN-a Ban Ki Muna bile predmet razgovora tokom susreta sa visokim predstavnikom EU, Havierom Solanom. U situaciji kada se danima i satima broji vrijeme do prezentovanja predloga izaslanika Ahtisarija- već u petak Kontakt grupi, a 2. februara i Prištini i Beogradu.

Visoki predstavnik još uvek veruje da je moguće postići kompromis. Za tako nešto je, pored ostalog, potrebno što skorije definisati i sagovrnika u Beogradu rekao je visoki predstavnik EU, Havier Solana:

"Ja sam inače optimista, nisam naivan, već optimista. Mi ćemo učiniti sve sa naše strane da se nađe put do kopromisa. Juče sam imao priliku da vodim duge telefonske razgovore sa predsednikom Tadićem i premijerom Koštunicom, jer sam želio da vidim kako se može što prije formirati vlada, koja će biti rezultat koalicije demokratskih snaga. To je izuzetno važno. Što pri to bolje, da bi se produbile veze sa EU a, u
isto vreme, tu je i kosovski proces koji je u rukama predsednika Ahtisarija".

Visoki predstavnik nije želeo da iznosi detalje svoga razgovora sa generalnim sekretarom UN-a o Kosovu. Umesto toga, on je najavio kako će već sutra u Parizu izaslanik Ahtisarija podneti izveštaj generalnom sekretaru UN-a o svom prijedlogu. Međutim, to neće biti konačna stvar, upozorava Solana, što se tumači kao naznaka da će evropska strana insistirati na nekom obliku konsultacija svih zainteresovanih strana i nakon što bude poznat Ahtisarijev predlog rešavanja kosovske budućnosti.

Generalnog sekretara UN, Ban Ki-Muna primili su danas i najviši zvaničnici Evropske komisije i NATO, Manuel Baroso i Jap de Hop Shefer. Prvi čovek Evropske komisije je naglasio očekivanja da će od nove vlade, kada se formira, u najskorije vrijeme stići potvrda pune saradnje sa Hagom što će otvoriti prostor za "mogući veliki napredak" zemlje i procesu integracije sa EU.

U sedištu NATO-a je potvrđeno da saradnja UN i NATO u procesu rešavanja kosovskog pitanja ima izuzetnu važnost i da će uskoro biti potvrđena posebnom deklaracijom dve organizacija, a NATO izvori najavljuju kako će Kosovo i Afganistan biti dve ključne teme kada se u petak u Briselu okupe šefovi diplomatija NATO zemalja.

I konačno, danas se u Evropskom savetu čulo nekoliko mogućih najava. Visoki predstavnik, Havier Solana je rekao da ne treba u skoro vreme da se očekuje nova rezolucija Saveta bezbednosti i da treba da se sačeka predlog izaslanika Ahtisarija, potom konsutacije i pregovri Beograda i Prištine, što bi moglo da rezultira i izmenama predloga.

I druga najava dolazi sa iste adrese a tiče se budućih koalicija u Srbiji. Govoreći o utisku koji je stekao tokom razgovora sa premijerom Koštunicom, Solana kaže:

"Voljan je da napravi koaliciju sa pro-evropskim snagama, snagama koje su tokom kampanje jasno pokazale da je EU prespektiva Srbije. Za nas je važno da građani Srbije znaju da postoji perspektiva da njihova zemlja bude članica EU".


XS
SM
MD
LG