Linkovi

Reakcije na Bušov govor o stanju unije


Britanski listovi izvestili su o Bušovom govoru, ali sa malo komentara. Većina važnijih dnevnika usredsredila se na predsednikov plan za smanjenje američke zavisnosti od uvozne nafte putem smanjenja potrošnje za 20 odsto, tokom narednih deset godina, i prelaskom na alternativne izvore energije. Dejli telegraf primećuje da bi to mogla da bude oblast u kojoj bi predsednik mogao da saradjuje sa Kongresom pod kontrolom demokrata. U svom naslovu, list Independent je to nazvao pokušajem obnove predsednikovog autoriteta. Neki ekološki aktivisti pohvalili su predsednikove predloge, dok su drugi izjavili da su nedovoljni i da stižu suviše kasno.

Tokom obraćanja Kongresu, Buš je ponovo branio svoju strategiju u Iraku i upozoravao na posledice mogućeg američkog povlačenja. On je zatražio od Kongresa da pruži šansu njegovom planu, koji obuhvata slanje još oko 22 hiljade vojnika u Irak.

Dopisnik Glasa Amerike u Bagdadu, Džim Rendl, razgovarao je o predsednikovom planu sa nekolicinom Iračana, uključujući poslanika Majsuna al-Damludžija. Njegova reakcija bila je skeptična:

”Niz planova je već iznet i ni jedan nije funkcionisao. Mislim da će obični Iračani verovati u njih tek kada se bude pokazalo da deluju,“ rekao je Majsun al-Damludži.

Skepsu je izrazio i lider britanske opozicione Liberalno-demokratske stranke, Menzes Kampbel:

”Predsednik Buš je krenuo u promenu strategije, koju u velikoj meri dovode u pitanje republikanci, dok joj se demokrati žestoko protive,“ rekao je Kempbel.

Kempbel je zatražio da se britanske trupe do oktobra postepeno povuku iz Iraka. Govoreći nekoliko sati kasnije u parlamentu, premijer Toni Bler odbacio je tu ideju:

”Ako bismo jednostrano postavili rokove to bi značilo da ćemo povući britanske trupe do oktobra, bez obzira na sve. To bi bio najkatastrofalniji signal upućen ljudima protiv kojih se borimo u Iraku,“ izjavio je Toni Bler.

U Aziji je izražena izvesna podrška Bušovom planu za Irak. Japanski premijer Šinzo Abe rekao je da plan za povećanje broja američkih vojnika pokazuje odlučnost da se ta zemlja stabilizuje. Istovremeno, japanski ministar odbrane Fumio Kijuma, nazvao je američku odluku o invaziji Iraka pogrešnom i dodao da Japan još nije odlučio koliko dugo će podržavati nastojanja na obnovi te zemlje. Japan je povukao svoje pešadijske jedinice iz južnog Iraka, ali nastavlja da pruža vazdihoplovnu podršku humanitarnim operacijama u toj zemlji.

XS
SM
MD
LG