Linkovi

«Lavina!» najstrašnije upozorenje koje može da čuje čovek na planini


Nekontrolisani snežni nanosi u planinskim obastima širom sveta – od Himalaja, preko Alpa do severno-američkih Stenovitih planina, svake godine odnose mnoštvo ljudskih života.

Tokom poslednjih stotinu godina, snežna lavina odgovorna je za smrt verovatno više od 50 hiljada ljudi. Ne samo skijaši, već i oni koji žive u planinskim krajevima, pa čak i ljudi koji putuju kroz te oblasti, naleze se u opasnosti. U narednom prilogu bavimo se odgovorima na pitanja šta uzrokuje lavinu i šta treba raditi, ukoliko se ne daj Bože, nađete u istoj.

Najuobičajeniji i najopasniji tipovi lavine izgledaju kao ogromna ploča od snega, koja se spušta niz planinski obronak. U njoj može da bude i nekoliko hiljada tona snega, dovoljno da se veliko drveće isčupa iz zemlje, da se zakotrljaju stene i smrskaju kuće ili automobili. Količina snega na obroncima planine, nagib i vremenske prilike samo su nekei od faktora koji zajedno utiču na pokretanje lavine. Naučnici znaju da je najopasniji nagib od 35 do 45 stepeni, ali izuzev toga, nema precizne formule ze određivanje kada je opasnost najveća. Gotovo sve može da pokrene snežnu masu – jak zvuk ili težina jedne jedine osobe koja prelazi snežno polje.

U SAD svake godine se dogodi oko stotinu hiljada lavina. Pre nekoliko dana, ogromna lavina u državi Kolorado na Srednjem Zapadu odnela je dva vozila s puta, a oni koji su bili u njima preživeli su!

«Neverovatno je kakva nas je sila pogodila i da smo uopšte ostali živi», kaže Dejv Bun, koji je bio zajedno sa suprugom i mladim prijateljem.

«Izbacio sam ruku kroz prozor, uspeo da pronađem svetslost dana i počeo da kopam i kopam … u tom trenutku sam pitao Džun da li je u redu, i Gerija, akada su oboje odgovorili rerkao sam im da imamo vazduha i da će sve biti u redu», objašnjava Bun.

Njegov prijatelj Geri dodaje da je po izlasku iz automobila video kako je kroz prednje staklo probila grana drveta i prošla blizu suvozačevog mesta iza koga je on sedeo. «Znao sam da smo imali sreće i da nas je neko pogledao», ističe Geri.

Naravno da su imali sreće. Stručnjaci kažu da na svaku žrtvu lavine dolazi pet preživelih. U mnogim zimskim skijaškim centrima, manje lavine se izazivaju namerno, pre nego što situacija postane opasnija. Međutim, ukoliko se razvije velika lavina, svako ko joj se nađe na putu trebalo bi da zna da je nemoguće nadtrčati je. Ukoliko vas uhvati kotrljajući talas snega, najbolja taktika je da stcvorite prostor oko sebe, takoreći «plivajući» kroz sneg.

Itan Grin iz Centra za informacije o lavinama u državi Kolorado objašanjava da objekti najveće zapremine, kao što su automobili ili osobe koje mlataraju rukama, gotovo uvek završe pri vrhu, blizu površine, kada se lavina zaustavi.

«Lavina koja se spušta nizbrdo dosta se pomera, tako da mali parčići imaju tendenciju da upadaju u pukotine, a to pomeranje gura najveće delove na površinu», kaže Itan Grin.

Povezani članci

XS
SM
MD
LG