Linkovi

Petreus: Verujem da novi plan za bezbednost može da bude uspešan


Američki armijski general Dejvid Petreus, koga je predsednik Buš imenovao za novog komandanta koalicionih snaga u Iraku, rekao je na današnjem pretresu u senatskom Odboru za oružane snage da veruje da novi plan za bezbednost u Bagdadu može da bude uspešan, ali da njegovo ostvarenje neće biti jednostavno.

General Dejvid Petreus je rekao članovima senatskog dbora za oružane snage da plan može da obnovi red u Bagdadu i pruži iračkoj vladi priliku da uspostavi autoritet i obezbedi ekonomski razvoj. Ipak, objasnio je da za uspeh neće biti dovoljne samo dodatne američke trupe koje upućuje predsednik Buš i da se u prestonicu prebacuju i iračke trupe iz drugih delova zemlje. Petreus je takođe ukazao da će biti potrebno da Iračani i civilne agencije američke vlade ulože zajedničke napore u rekonstrukciju, a da će irački lideri morati da donesu teške političke odluke. General Petreus je dodao da je situacija u Iraku «užasna» i da je zadatak koji mu je poveren «težak», ali «ne i beznadežan».

«Put napred neće biti ni brz ni lak i nema dileme da predstoje teški dani. Suočeni smo sa odlučnim, prilagodljivim i varvarskim neprijateljem. On će pokušati da nas otera čekanjem. U stvari, svaki takav poduhvat je test volje. Garancije ne postoje.»

General Petreus je glavni autor novog armijskog priručnika za borbu protiv pobunjenika i poznat je kao jedan od najobrazovanijih ljudi u američkoj vojsci i jedan od najiskusnijih terenskih komandanata. Ovo će mu biti treća smena u Iraku. Petreus je članovima odbora rekao da će se rezultati bezbednosnog plana za Bagdad verovatno videti tek krajem leta, iako će i pre toga biti određenih nagoveštaja. Preliminarni pokazatelji akcija iračke vlade i vojske su povoljni i general je obećao da će pošteno procenjivati razvoj situacije.

«Hteo bih da vas uverim da ću, ako budem zaključio da nova strategija ne može da uspe, takvu procenu i da prenesem.»

General je rekao da veruje da će imati dovoljno vojnika u Bagdadu za ostvarenje zadatka, bez obzira što će morati da se osloni na iračke vojne i policijske snage koje imaju mešovite rezultate, kao i na druge snage iračke vlade i privatne kontraktore, da bi se približio obimu trupa koje preporučuje u sopstvenom priručniku za postizanje bezbednosti u gradu. Oštar kritičar novog plana za Irak, demokratski senator Edvard Kenedi, upitao je generala Petreusa koliko će dodatnih više od 20 hiljada američkih vojnika biti potrebno u Iraku.

Na Kenedijevo pitanje da li će to biti stalno ili privremeno i šta može da kaže o vremenskim okvirima, Petreus je rekao da u ovom trenutku ne može da odgovori, da bi senator iz Masačusetsa rekao da bi prema tome trebalo zaključiti da će vojnici ostati u Iraku sve dok general ne odluči drugačije. «U pravu ste, dokle god su potrebni za tu određenu misiju», uzvratio je Petreus, dodavši da se, za svaki slučaj, pripremaju i planovi za eventualno obuzdavanje većeg talasa nasilja. Ipak, senator Kenedi i drugi kritičari plana za Irak, rekli su da podržavaju imenovanje generala na položaj na kojem će pokušati da realizuje taj plan. Senat mora da potvrdi imenovanje pre nego što general ode u Irak. Republikanski senator Džon Mekejn, predsednički kandidat koji podržava povećanje obima trupa, ukazao je na pretresu da njegova spremnost da se u Irak uputi još vojnika možda neće biti neograničena.

«Te teške odluke treba da donesu Iračani. Apsolutni je imperativ da iskoriste ovu priliku. Možda im je ona poslednja.»

Senatori su ispoljili različite strepnje u pogledu nove strategije, među kojima je i bojazan da iračka vlada i vojska ne mogu da obave svoj deo posla i pitanja da li će 21 hiljada američkih vojnika biti dovoljna i kako će Sjedinjene Države pozvati iračku vladu na odgovornost.

XS
SM
MD
LG