Linkovi

Martin Slecinger: Rusija ozbiljno razmatra mogućnost upotrebe veta


”Mislim da će Vašington saradjivati sa Martijem Ahtisarijem u nastojanju da se pronadje rešenje kojim bi se izbegli veto Rusije i nezadovoljstvo nekih evropskih zemlja i Kine,“ rekao je u ekskluzivnom razgovoru za Glas Amerike, direktor odeljenja za Istočnu Evropu u vašingtonskom centru ”Vudro Vilson“, Martin Slecinger. Prvo pitanje odnosilo se na reagovanja na ishod izbora u Srbiji u Sjedinjenim Državama.

Slecinger: Reagovanje u SAD je relativno pozitivno, ali uzdržano. Naime, u štampi su objavljeni kratki činjenični izveštaji, što se može opravdati važnijim pitanjima poput Iraka, Avganistana i govora predsednika Buža o stanju unije. Medjutim, ono što je najvažnije jeste reagovanje američke administracije na izbore. Vašington nije nezaadovoljan ishodom izobra; demokratski blok je dobio dve trećine glasova i podršku birača da formira vladu i nastavi sa nastojanjima na integraciji Srbije u evro-atlantske strukture. Evropska unija sa nestrpljenjem očekuje da nastavi saradnju sa demokratskim vlastima Srbije, a takva spremnost se izražava i u Vašingtonu.

Glas Amerike: Kao rezultat izbora, da li će se Vašington založiti za rešenje koje bi uzelo u obzir i aspiracije i stav Srbije prema Kosovu?

Slecinger: SAD će sada da pridju rešavanju kosovskog problema usporeno i pažljivo. Siguran sam da adminstracija ne želi da učini bilo šta što bi potkopalo demokratsku upravu u Srbiji. Srbija je već u Partnerstvu za mir, a predstoje i pregovori sa Evropskom unijom. Mislim da će Vašington saradjivati sa Ahtisarijem u nastojanju da se pronadje rešenje kojim bi se izbegao veto Rusije i nezadovoljstvo nekih evropskih zemlja, kao što je Španija, a u Savetu bezbednosti i Kine. Medjutim, očekujem da će pregovrački proces o statusu Kosova trajati mesecima, a možda i godinama. Nadam se da će UN pronaći rešenje kojim se neće podriti demokratska uprava u Srbiji, niti podstaći nasilje na Kosovu, ili neredi u Srbiji.

Glas Amerike: Da li će Rusija uspeti da održi svoj čvrst stav protiv nezavisnosti Kosova u slučaju jakog pritiska Zapada?

Slecinger: Rusija ovaj puta ozbiljno razmatra mogućnost upotrebe veta, ako bi se rezolucijom UN podržala nezavisnost Kosova. U sadašnjoj situaciji, SAD nisu više u stanju da utiču na Rusiju kao ranije, i ona vrši ekonomsku ekspanziju na Balkanu, posebno u Crnoj Gori, pa i Republici Srpskoj, a time i političko prisustvo. Uprskos tome, Srbija za Rusiju nije najvažniji prioritet, mada bi Rusija preko Srbije mogla donekle da obnovi svoj narušeni status super sile. Ipak, ja verujem da će medjunarodna zajednica ostvariti kompromisno rešenje, bez pominjanja reči nezavisnost, a u rezoluiciji UN Kosovo neće biti proglašeno suverenom, nezavisnom državom, mada će ga možda neke države priznati. Takvo rešenje bi moglo da bude prihvatljivo za Rusiju i mada Moskva ne bi glasala za njega, ona bi se uzdržala, ali bi to istovremeno značilo i nastavljanje problema.


XS
SM
MD
LG