Linkovi

Malias: Stabilnost Srbije važnija za Grčku od bilo koje druge članice EU


Grčki ambasador u SAD, Aleksandros Malias, ocenjuje da je rezultat parlamentarnih izbora u Srbiji pokazao zrelost srpskog biračkog tela i većinsku opredeljenost ka reformama i evropskoj integraciji. Na diskusiji u vašingtonskom institutu «Hadson», Malias je istakao da je stabilnost Srbije i Kosova važnija za Grčku od bilo koje druge članice NATO-a i EU. Ambasador Grčke u Vašingtonu Aleksandros Malias pozdravio je rezultat parlamentarnih izbora u Srbiji kao dokaz da su pro-reformske snage – stub oslonac srpskog društva.

Malias: Mislim da su ministri EU iz Brisela poslali vrlo dobru poruku Srbiji ali, kroz nju i čitavom regionu, da su njeni izbori, kao što Evropa želi, bili slobodni i pošteni. Drugo, odziv birača bio je vrlo snažan što potvrdjuje da narod Srbije želi da uzme u svoje ruke budućnost svoje zemlje, što je veoma dobro. Treće, poruka iz Brisela je da bi lideri EU voleli da vide pro-evropsku i reformski orijentisanu vladu koja će ubrzati proces koji će Srbiju još više približiti procesu evropske integracije. Naravno Srbija je suverena država i na njenim je liderima da odluče šta će učiniti.

Grčki ambasador dodaje da je pred Beogradom veliki izazov rešavanja konačnog statusa Kosova, kao pitanja koje je suštinski povezano sa budućnošću jugoistočne Evrope. Malias smatra da bi EU trebalo da zauzme zajedničku poziciju zasnovanu na kompromisu, te da je neophodno ostvariti strateško partnerstvo Evrope i SAD, i aktivno u čitav proces uključiti Rusiju. «Dan posle dana D, odnosno dana odluke o statusu Kosova, ne sme da donese nove probleme i novi talas izbeglica», upozorava Malias.

Malias: Mislim da je najvažnije osigurati «dan posle». Marti Ahtisari će verovatno 2. februara predstaviti svoj paket predloga Beogradu i Prištini, želimo da dan posle bude bolji od današnjeg dana, drugo pregovorima treba dati novu šansu, i ništa ne treba prepuštati slučaju. Na kraju, budućnost čitavog regiona leži u EU i to je snažna poruka poslata sa samita u Solunu u junu 2003. Sledimo put koji su pokazale Bugarska i Rumunija a ne opcije koje biraju neki drugi lideri. Okrenimo se budućnosti.

Grčki ambasador je istakao da Grčka, EU i američki partneri žele da vide takozvano «meko sletanje» na kraju puta, i da bi rešenje postignuto pregovorima bilo najbolja garancija da kosovski status ne postane presedan u teritorijalnim raspravama širom sveta. Malias smatra da je potrebno ponuditi Srbiji paket ekonomskih i drugih povlastica da se ne bi osetila kao gubitnik, a da je najjači podsticaj - ubrzavanje procesa prijema u EU. Na pitanje koliko je ostvariva ideja o rešenju posle koga se nijedna strana neće osećati kao gubitnik Malias kaže:

Malias: Ne znam da li je ta formula moguća ali je veština diplomatije u tome da je učini prihvatljivom. Mislim da EU ima volju, Grčka svakako ima volju i već veoma aktivno dopirnosi uobličavanju evropskog stava. Ne želimo da ponovo vidimo u Evropi pobednike i gubitnike, ne želimo da vidimo ponovo trijumfalizam i poniženje, to neće biti dobro za stabilnost Evrope. Budućnost našeg regiona je u EU, i dajmo onima koji danas se osećaju udaljenim od Evrope pasoš sa oznakom «evropski identitet.» Mislim da je to deo koji sada nedostaje.


XS
SM
MD
LG