Linkovi

Jurij Tužilkin uručio Orden Petra Velikog prvog stepena Svetozaru Maroviću


Potpredsjednik ruskog Nacionalnog komiteta za dodjelu društvenih nagrada Jurij Tužilkin, uručio je danas Orden Petra Velikog prvog stepena sa lentom potpredsjedniku Demokratske partije socijalista Svetozaru Maroviću.

„Nacionalni komitet Ruske Federacije dodjeljuje Orden Maroviću za zasluge i veliki lični doprinos na učvršćivanju prijateljstva, ekonomske i kulturne saradnje između slovenskih naroda“, kazao je Tužilikin na svečanosti u Vili Gorica.

Zahvaljujući na priznanju, Marović je kazao da mu to piznanje predstavlja veliku čast i zato što je on „samo jedan od stotina hiljada ljudi u Crnoj Gori koji su u poslednjoj godini dopriniljeli da Crna Gora izabere pravi demokratski evropski put, da sačuva svoje prijatelje i velike saveznike i unaprijedi odnose sa njima“.

Marović je kazao da „nije navikao da dobija nagrade, i da su mu najljepše nagrade kada vidi da stvari idu u dobrom smjeru“.

On je rekao da je za njega velika čast što su ovo veliko priznanje dobili veliki ljudi, kao što su predsjednik Vladimir Putin, patrijarh Aleksej, predsjednik Žak Širak, a svi su iza sebe imali veću zemlju i manja iskušenja“.

Marović je podsjetio da su nekada „crnogorske vladike putovale za San Petersburg da bi sačuvali vjeru i slobodu, a danas mnogi bogati i inicijativni Rusi dolaze u Crnu Goru na toplo more, mnogo brže nego što su to radile vladike“.

No, mnogo više od današnje, pažnju javnosti zavrijedila je nagrada koju bi Svetozar Marović, zajedno sa Milom Đukanovićem, trebalo da dobije od sarajevske Internacionalne lige humanista čime bi postao ‘’počasni ambassador mira za zemlje Jugoistočne Evrope’’. Saznavši za tu odluku, predsjednica Udruženja žena žrtava rata BIH Bakira Hasečić najavila je da će na toj svečanosti baciti svoju nagradu koju je dobila 2005. godine. Ona je objasnila da su ‘’za vrijeme srpsko-crnogorske agresije na BIH, Marović i Đukanović, zajedno sa Momirom Bulatovićem, imali ključne pozicije u tadašnjoj Crnoj Gori.
I podgorički profesor Pravnog fakulteta Milan Popović povukao se iz članstva Internacionalne lige humanista u znak protesta što su za tu nagradu nominovani Svetozar Marović i Milo Đukanović.


XS
SM
MD
LG