Linkovi

U dvostrukom bombaškom napadu na tržnici u Bagdadu poginulo najmanje 90 ljudi


Najmanje 90 ljudi je poginulo u dva bombaška napada koji su se danas dogodili na severu Bagdada, novi je bilans atentata čije su mete bili šiitski ciljevi. Američka vojska je takodje prenela da su dva marinca danas ubijena. U poslednja dva dana u Iraku je nastradalo 27 američkih vojnika. U prvom napadu danas, bomba je postavljena u parkiranom vozilu u jednomod najprometnijih delova Bagdada - na pijaci Bab al-Šarki. U drugom napadu, bombaš samoubica je vozilom uleteo u masu ljudi. Policija procenjuje da je u svakom vozilu bilo oko 100 kilograma eksploziva.

Reč je o napadu koji je, uz bombaški napad 16.ovog mjeseca pred Bagdadskim univerzitetom, odneo najviše ljudskih žrtava. Američka vojska danas je saopštila da su 93 iračka pobunjenika ubijena, a 57 je zarobljeno u toku 10-dnevne operacije protiv pobunjenika koji su povezani s Al-Kaidom.

Novi napad usledio je neposredno nakon što je u prestonicu Iraka stigao prvi kontigent planiranog američkog pojačanja. Stiglo je nešto više od 3.000 od planiranih 20.000 vojnika, koji bi - shodno novoj predsednikovoj strategiji za Irak - trebalo da pomognu obuzdavanje sektaškog nasilja u Bagdadu i provinciji al Anbar.

Taj plan Bušove administracije izazvao je oštru polemiku u Sjedinjenim Državama, a predsednik je u intervjuu za dnevnik USA Today, još jednom ponovio kako neće određivati rok za povlačenje američkih snaga iz Iraka. On veruje da bi to omogućilo pobunjenicima da tome prilagode svoju taktiku.

Irački ambasador u Vašingtonu, Samir Sumaidaie, rekao je u međuvremenu da dolazak američkog pojačanja otvara šansu da se iračke snage bezbednosti u narednih nekoliko meseci još bolje obuče. Rekao je i da bi povlačenje američke vojske ostavilo vakuum koji bi samo koristio teroristima.

XS
SM
MD
LG