Linkovi

Crna Gora turistima pruža mnogo mogućnosti, ali kvalitet varira


Crna Gora turistima pruža mnogo mogućnosti, ali njihov kvalitet varira i nekad nije u skladu sa zapadnim standardima, upozorila je američka vlada putnike koji žele da je posjete u svojoj prvoj informaciji o Crnoj Gori.

Opisujući Crnu Goru kao malu balkansku zemlju koja se politički i ekonomski značajno mijenja, američka administracija u informaciji za putnike navodi da su crnogorski noćni klubovi i turistički centri popularni među stranim turistima.

“Posjetioci treba da budu svjesni da oni mogu biti pretrpani i možda ne odgovaraju zapadnim standardima kontrole posjeda i bezbjednosti od požara”, upozoreni su putnici.

Između ostalog, informacija im može poslužiti da saznaju da im za ulazak u Crnu Goru nije potrebna viza ako se zadržavaju manje od 90 dana, da pri prelasku granice moraju prijaviti više od dvije hiljade EUR gotovine i da se kao posjetioci privatnog smještaja moraju sami registrovati u nadležnoj stanici policije najkasnije 24 sata nakon dolaska, dok za hotele i ostale turističke objekte to rade njihovi vlasnici.

“Prijetnje američkim interesima su rijetke, demonstracije zbog uslova rada ili sportskih takmičenja su mirne i sa malim stepenom nasilja”, navodi se u konzularnoj informaciji za Crnu Goru, koju američka vlada redovno objavljuje za sve države.

Putnicima se savjetuje da, zbog prošlogodišnje nesreće na Bioču, razmotre bezbjednost željeznice, ali i objašnjava da je nivo uličnog kriminala u Crnoj Gori na niovu sličnom onom u drugim velikim evropskim gradovima.

“Nasilni kriminal je rijedak i uglavnom povezan sa organizovanim. Krađe automobila se događaju”, takođe je jedan od savjeta.

Iako je mnogo ljekara u Crnoj Gori dobro obučeno, bolnice i klinike generalno nisu opremljene i održavane po zapadnim standardima. Ocjenjuje se da su ljekovi i osnovni medicinski proizvodi veoma dostupni u privatnim apotekama, dok bolnice i privatne klinike obično traže da im se usluge plate gotovinom.

Za puteve se navodi da su slabo održavani, posbeno u seoskim područjima. “Putevi pored obale su u boljem stanju, ali ljeti zakrčeni, dok su crnogorski vozači često bezobzirni i agresivni”, jedno je od upozorenja.

Putnici su obaviješteni i da su kazne za posjedovanje, korišćenje i trgovinu drogom u Crnoj Gori okrutne i predviđaju dug zatvor i velike globe.

XS
SM
MD
LG