Linkovi

Prvi kontigent planiranog američkog vojnog pojačanja stigao u glavni grad Iraka


Oko 3.200 američkih vojnika iz 82. padobranske jedinice, stiglo je u Bagdad. Reč je o prvom kontigentu planiranog pojačanja od 17.000 vojnika, koji bi trebalo da pomognu u uspostavljanju bezbednosti i obuzdavanju sektaškog nasilja u prestonici.

Trupe će i formalno dobiti zaduženje prvog februara. Novim planom Bušove administracije predviđeno je pojačanje od 21.500 vojnika, koji će osim u Bagdadu, biti raspoređeni i u provinciji al-Anbaru, jakom uporištu sunitskih pobunjenika.

U međuvremenu, nasilje u Bagdadu ne jenjava. Najmanje sedam osoba je poginulo, a 20 ih je ranjeno u dva odvojena bombaška napada. Najprije je poginulo šest putnika u jednom kombiju, da bi nešto kasnije u istočnom Bagdadu eksplodirao automobil bomba. Poginuo je, u blizini Basre na jugu zemlje, i jedan britanski vojnik.

U jučerašnjem padu helikoptera nedaleko od Bagdada poginulo je 12 američkih vojnika, saopštila je komanda multinacionalnih snaga u Iraku, koja je ranije navela da je u toj nesreći život izgubilo 13 vojnika.

"Helikopter američkih snaga UH-60 Blekhok srušio se juče posle podne severoistočno od Bagdada. Poginulo je 12 vojnika, osam putnika i četiri člana posade", navodi se u saopštenju američke komande. U saopštenju se dodaje da je pokrenuta istraga sa ciljem da se utvrde uzroci pada letelice.

U seriji napada i nesreća širom Iraka, uključujući i pad vojnog helikoptera, juče je poginulo 20 američkih vojnika, što je treći najsmrtonosniji bilans u jednom danu od kako je američka vojska izvršila invaziju na tu zemlju marta 2003. godine. Petorica vojnika su poginula dok su trojica ranjena u napadu pobunjenika u svetom šiitskom gradu Karbali, oko 100 kilometara od Bagdada.

Do napada je došlo u trenutku dok je u jednom lokalu krizni štab držao sastanak na kome su se utvrđivale bezbednosne mere koje će biti preduzete tokom šiitske ceremonije Ašura, verski period desetodnevne žalosti koji počinje danas. Jedan marinac je poginuo u eksploziji ručno napravljene bombe severno od Bagdada. Jedan američki vojnik koji je ranije ranjen u eksploziji bombe, podlegao je juče povredama, saopštila je danas vojna komanda. Prema podacima Pentagona, od početka invazije na Irak marta 2003. američka vojska je izgubila ukupno 3.044 vojnika ili drugih zaposlenih u vojnim službama u toj zemlji.

XS
SM
MD
LG