Linkovi

Sve žešća polemika o slanju dodatnih američkih trupa u Irak


Čelnici demokrata u Kongresu založiće se za usvajanje rezolucije, kojom će biti izraženo protivljenje planovima predsednika Buša za povećanje broja američkih vojnika u Iraku. Međutim, funkcioneri administracije i neki republikanci u Kongresu, tvrde da bi takvo glasanje poslalo pogrešnu poruku i američkoj vojsci i anti-demokratskim snagama u Iraku:

Američki Kongres kojim sada rukovode demokrate mogao bi već ove nedelje da se izjasni o neobavezujućoj rezoluciji čiji su predlagači i demokrate i republikanci. Tim aktom se ne bi sprečilo slanje novih trupa u Irak, niti bi on imao uticaj na finansiranje ratnih operacija. Medjutim, bilo bi iskazano jasno protivljenje Bušovoj politici, uključujući i predsednikov plan za povećanje broja američkih vojnika za 20 više hiljada.

Predsednik senatskog odbora za oružane snage, Karl Levin, gostovao je u programu televizije ”Foks“:

”Veći vojni angažman sada nije odgovor. Iraku je potrebno poltičko rešenje, jer bez toga nema načina da se okonča nasilje.“

U stvari, smatra Levin, slanje većeg broja američkih trupa ublažio bi pritisak na iračku vladu i političke i vjerske lidere da nadju način da sami zaustave krvoproliće. Senator Levin, demokrata iz Mičigena, priznaje da predložena rezolucija o Iraku ne bi primorala predsednika Buša da promeni kurs u Iraku, ali ističe da bi to bio važan prvi korak u formiranju nove politike.

S obzirom na to da demokrate kontrolišu Kongres, predsednik Buš ima ograničen uticaj na rad zakonodavaca. Pa ipak, funkcioneri administracije pozivaju na strpljenje, apelujući na Kongres da ne sudi unapred o predsednikovom revidiranom planu za Irak. To kaže i kongresmen, Majk Pens, iz Indijane.

"Američki narod želi da naši vojnici dođu kući, ali kao pobednici. Naš vrhovni komandant ima plan da Iračani preuzmu lidersktvo i mislim da taj plan zaslužuje šansu".

Istovremeno, neki republikanski senatori prete da će iskoristiti pravo manjinskog veta, kako bi sprečili izglasavanje i neobavezujuće rezolucije. Senator iz Arizone Džon Mekejn podržao je, u emisiji mreže NBC ”Meet the Press“, slanje vojnog pojačanja u Irak, ali je priznao da nije siguran da li će dodatnih 20 hiljada vojnika biti dovoljno da se ponovo uspostavi red u Bagdadu i nemirnoj iračkoj pokrajini Anbaru. Medjutim, Mekejn kaže da bi rezolucija kojom bi se izrazilo protivljenje slanju pojačanja, zapravo bila glasanje o nepoverenju američkim oružanim snagama, što ne bi prošlo neprimećeno kod pobunjenika u Iraku.

Irački funkcioneri, istovremeno, uporno tvrde da čine sve da se zaustavi sektaško nasilje. Irački ambasador u Sjedinjenim Državama, Samir Sumaidaje, rekao je CNN-u da bi povlačenje američkih trupa samo osmelilo teroriste, ali i neke regionalne sile koje imaju izvesne planove za Irak. On, međutim, nije obrazložio tu tvrdnju.

XS
SM
MD
LG