Linkovi

«Izrežirana» realnost «Velikog brata» pretvorila se u političku realnost


Optužbe o rasizmu prisutnom u britanskom reality show–u «Celebrity Big Brother», verziji takmičenja «Veliki brat» u kojoj učestvuju poznate ličnosti, izazvale su proteste na ulicama i najvišim nivoima vlade u samoj Britaniji, kao i u Indiji.

«Izrežirana» realnost britanskog «Velikog brata za poznate» pretvorila se u neprijatnu političku realnost u Indiji. Kao i u britanskom parlamentu u Londonu.

“Nadam se da će mi se premijer pridružiti u osudi svakog vida rasizma I ksenofobije?” pozvao je poslanik Kit Vaz.

U pitanju su komentari koje su učesnici reality šoa “Veliki brat za poznate” iznosili o Šilpi Šeti, popularnoj indijskoj filmskoj glumici, ili njoj u lice.

U proteklih nekoliko dana, 31-godišnja Šeti je nekoliko puta briznula u plač kada su drugi takmičari oštro komentarisali njen akcenat I boju kože, I izneli druge primedbe koje se smatraju pežorativnim. Ona kaže da je bila predmet rasnog zlostavljanja, a priča je osvanula na naslovnim stranicama indijskih i britanskih listova. U Indiji, kontroverza je oživela uspomene na britansku kolonijalnu vladavinu.

“Ne bi trebalo da govore takve stvari o Indijcima. O tome se raspravljalo u njihovom parlamentu, što je dobra stvar. Diskriminacija prema Indijcima postoji odavno, a i danas je vrlo izražena”, smatra ovaj Indijac.

U britanskom parlamentu, poslanik Kit Vaz primorao je premijera Tonija Blera da prokomentariše čitavu kontroverzu.

“Nisam gledao program o kome govorimo pa tako ne mogu da ga komentarišem. Medjutim, naravno da bih se u potpunosti složio sa principom koji je poslanik Vaz izneo, da treba da se suprotstavljamo rasizmu u svim njegovim oblicima”, rekao je Bler.

Indijska vlada pozvala je Britaniju da istraži navodni rasizam prema Šilpi Šeti. Svaki serijal “Velikog brata sa poznatima” traje tri nedelje, a za to vreme, učesnici programa žive zajedno I pristaju da svoj život dele sa TV gledaocima. Oni takodje odlučuju ko će biti eliminisan sve dok u kući ne ostane samo jedan takmičar – koji osvaja nagradu. Učesnici su odsečeni od spoljašnjeg sveta i nisu svesni kontroverze u vezi sa bolivudskom glumicom. Čak 30,000 gledalaca uputilo je žalbe britanskoj televiziji zbog slučaja Šilpe Šeti. Jedan od glavnih sponzora programa, prodavac mobilnih telefona “Carphone Warehouse” odlučio je da prekine veze sa tim programom. Kanal 4, koji emituje “Velikog brata” odbacio je optužbe za rasizam rekavši da je došlo do “kulturalnog I klasnog okršaja” medju učesnicima programa.


Povezani članci

XS
SM
MD
LG