Linkovi

Nekolicina vojnika u Iraku - zvezde u video igri američke armije


Američka armija je 2002. napravila i plasirala na tržište kompjutersku igru pod istoimenim nazivom - «Američka armija» i tvrdi da je ona do sada imala oko sedam i po miliona korisnika. Ova igra je delom zabava, delom kampanja za odnose sa javnošću, ali i sredstvo za regrutaciju.

Najnovija verzija igre zove se – «Američka armija – Pravi heroji». Akcija se dešava tokom obuke, a zatim i u borbi u kojoj treba da se obave različiti taktički zadaci. U njoj se pojavljuju digitilizovane verzije osam vojnika koji su se istakli u borbama u Iraku i Avganistanu. Jedan od njih je vodnik Tomi Riman. On se nekada igrao sa figuricama vojnika. A sada je na neki način to i sam postao.

«Kao dečak igrao sam se sa Dži-Aj-Džo» figuricama. Odrastao sam sa Nintendom. Zatim se pojavio Play Station - za mene je to bila izvanredna video igra.»

Vodnik Riman je odlikovan srebrnom zvezdom zato što je uspeo da izvuče svoje vojnike iz jedne zasede u blizini Bagdada. On takodje ima sina.

«On će kasnije reći – moj otac je bio heroj u toj video igri. Za mene to je nešto izuzetno.»

Američka armija navodi da je produkcije ove video igre koštala izmedju šest i osam miliona dolara.

«Želimo ljudima da pokažemo šta je to što radimo. Ne želimo da vas navedemo da se pridružite armiji. Jednostavno želimo da obavestimo ljude o tome šta armija radi kako bi imali i to kao jednu od opcija,» kaže Riman.

Većina korisnika igre su mladići izmedju 16 i 18 godina starosti. Armija kaže da se nada da će «Pravi heroji» inspirisati tinejdžere da se bliže upoznaju sa ciljevima 450 hiljada muškaraca i žena koji služe u njoj.

Povezani članci

XS
SM
MD
LG