Linkovi

Za sve koji sanjaju o tome da imaju blistav osmeh – ima spasa


Za sve koji sanjaju o tome da imaju blistav osmeh – a istovremeno nisu previše oduševljeni vremenom provedenim u zobarskoj stolici, ima spasa. Inovativativna digitalna komjuterska tehnologija, nudi mogućnost izrade idealnih porcelanskih navlaka i krunica za svega nekoliko sati.

Beverli Hils je mesto brojnih lepotica i jepotana, od kojih mnogi, povrh toga, žele da budu fizički savršeni. Za njih je ovo odlična vest, jer je trka za savrenstvom postala kraća. Poslednja reč komjuterskog dizajna nazvana CEREC (što je engleska skraćenica za ekonomičnu estetsku zubnu restauraciju) obećava da će vas poštedeti nedelja neugodnih i često neatraktivnih privremenih zubnik krunica i navlaka. Sve se može završiti jednim odlaskom kod zubara.

Novu tehnologiju u Sjedinjenim Državama praktikuje njih nekolicina, među kojima je i dr Alen Cveig, vodeći specijalista za dentalnu kozmetiku na Beverli Hilsu. On kaže da svojim pacijentima pruža mogućnost novog osmeha za svega nekoliko sati.

To se postiže upotrebom mašine, nazvane CAD-CAM (što je opet engleska skraćenica za proizvodnju zubne protetike uz pomoć komjuterske tehnologije.

Prvo se na površnu zuba nanese tanak sloj refleksivnog pudera, nakon čega specijalizovana digiralna kamera registruje otisak. Komjuterski softver (CEREC) dizajnira novi zub u trodimenzionalnom formatu, nakon čega se zub, u specijalnoj komjuterizovanoj mašini izbrusi od komada keramike. Keramički zub se potom boji, peče i brusi i polira...

Pamela Sitron je poslovna žena kojoj vreme znači novac, pa je, kako kaže, oduševljena činjenicom da dragocene sate ne mora da provodi u zubarskoj stolici. Komjuterizovani trodimenzionalni snimci omogućavaju da se osim oblika, nove navlake podudaraju i po boji i prozirnoj teksturi, što sve skupa – čini da zubi deluju apsolutno stvarno. Uri Jaroveski, predsednik laboratorije Opus One je jedan od boljih zubnih tehničara. Njegov je posao da se napravi zub ne razlikuje od starih.

Sada je, kaže Jaroveski, mnogo lakše upasovati boje, jer navlake nisu monohromatske, već se sve prilagođava polihromatskom, trodimenzionalnom komjuterskom imidžu. Doktor Cveig u najkraćem objašnjava da mušterije u njegovu ordinaciju dođu posle doručka i daju otiske. Predveče, svrate još jednom i večeraju sa potpuno novim zubima. No, novi osmeh za samo jedan dan još nije privlačan ni svim Amerikancima. Američka Akademija za zubarsku kozmetiku zna i zbog čega. Cena samo jedne takve krunice košta od hiljadu i po do hiljadu i 800 dolara.

XS
SM
MD
LG