Linkovi

Smotra automobila na alternativni pogon nadomak Los Andjelesa


Ukoliko vas interesuju automobili na alternativni pogon, trebalo bi da posetite Santa Moniku u Kaliforniji. U tom priobalnom mestu, nadomak Los Andjelesa, nedavno je održana redovna smotra alternativnih automobila i transporta.

Ovaj grad sasvim ozbiljno shvata promociju alternativnog transporta, a gradska uprava i sama koristi hibridna vozila i autobuse koje pokreće prirodni gas. Smotra je okupila vlasnike i proavce, ali i potencijalne kupce automobila koje pokreću alternativni izvori energije. Neki od vlasnika alternativnih automobila kažu da se ne radi samo o budućnosti pošto su alterativna vozila dostupna i sve pristupačnija. Oni ukazuju da je potrebno da se Amerikanci udalje od stereotipa o alternativnim vozilima - da su ona suviše skupa, ili čudna, ili namenjena budućnosti.

“Želimo da im poručimo – imamo kola za vas, koja mogu da se kreću autoputem i koštaju manje od 25 hiljada dolara. Želimo da govorimo o tome šta možemo da vam ponudimo danas, a ne za godinu dana ili više,” kaže Majers.

Pristalice alternativnih automobila priznaju da je potrebno da ubede Amerikance da se odviknu od benzina.

“Bio-dizel je dostupan - ima puno ljudi koji ga koriste, on je isto tako upotrebljiv kao i bilo koje drugo tečno gorivo. Potrebno je da automobile koji koriste alternativna goriva iznesemo na tržište i da pridobijemo podršku vlade, kako bi sve funkcionisalo,” (kaže Rasel. Sidni, predstavnik jednog od udruženja za alternativni transport).

Mnoge pristalice čistih automobile su takodje i ubedjeni ekološki aktivisti. Oni žele alternativne automobile zato što oni znače i čišći vazduh.

“Ja bih platio pet do šest hiljada dolara više za automobil koji je bolji za okolinu. To je stvar izbora. Ja bih se odlučio na to zato što verujem u potrebu očuvanja prirodne sreidne. Ali, za druge - to je i stvar cene benzina i ekonomije – (na taj način bismo mogli da izmenimo stvari),” kaže Džon Romano.

Ipak, moguće je da se raspoloženje javnosti menja. Prema nedavnoj anketi lista “Volstrit Džornal”, trećina Amerikanaca ozbiljno razmišlja o kupovini alternativnog automobila.


XS
SM
MD
LG