Linkovi

Cene nafte na najnižem nivou u poslednjih 20 meseci


Nakon što se polovinom prošle godine barel sirove nafte prodavao za rekordnih 80 dolara, cena je postepeno opadala, da bi juče, na berzi u Njujorku u jednom trenutku pala ispod 50 dolara.

To je najniža vrednost u proteklih 20 meseci, a najviše zasluga za to pripisuje se američkom Sekretarijatu za energiju koji je saopštio da su rezerve gasa i nafte veće od očekivanih. Analitičari kažu da bi potrošači trebalo da uživaju, jer nafta skoro neće biti tako jeftina.

Jeftina nafta je pravi dar za stanovnike severoistoka SAD, koji se uglavnom greju na lož ulje. Jedan od stanovnika Bostona, Fred Salcberg, kaže da mu je laknulo jer je prošle godine za grejanje morao dobro da isprazni novčanik.

"Tokom dana je toplije, i to odmah znači da plaćamo manje”, objašnjava Salcberg.

Analitičari navode brojne faktore koji uslovljavaju niske cene nafte. Među njima: slabljenje geopolitičkih tenzija, toplija zima i viškovi u rezervama nafte i gasa. Sem Stoval, jedan od stratega investicione kompanije Standard and Poor's kaže:

"Kao rezultat, manje su agresivni i takozvani “hedž fondovi” (fondovi koji okupljaju bogate investitore, ne više od 100 investitora po fondu, sa minimalnim ulaganjem od 250.000 do milion dolara, ali sa mogućnošću agresivnijeg poslovanja u odnosu na tzv. zajedničke investicione fondove, čijim se akcijama regularno trguje na berzi), a videli smo i pad cene premija koje su obično ukalkulisane u cenu energenta", kaže Stoval.

Uz nešto slabija očekivanja ekonomskog rasta u Sjedinjenim Državama, glavni ekonomista Banke Wachovia, Džon Silvia, veruje da bi cene nafte mogle da padnu i još niže.

"40 to 45 dolara za barel nije nerealna cena”, kaže Silvia

Cene benzina, koje su od kraja prošle godine pale čak 16 odsto, takođe bi mogle da budu niže, pod uslovom da cena sirove nafte ostane na sadašnjem nivou. Međutim, Sem Stoval upozorava da bi moglo da bude i obrnuto.

"Geoplotičke tenzije su splasnule, ali niko ne može garantovati da će tako ostati, posebno ako znamo za probleme u vezi sa iranskim nuklearnim programom i druge komplikacije u Severnoj Korji, Nigeriji, Venecueli ili drugde. S druge starne ako OPEK odluči da smanji proizvodnju, to će povećati cene energenata", kaže Sem Stoval.

Ovo je, u svakom slučaju, prvi značajniji pad cena nafte u poslednjih osam godina, tokom koji je barel poskupio sa 10 dolara i 35 centi u 1998. godini na skoro 80 dolara prošlog leta.

XS
SM
MD
LG