Linkovi

Hilari Klinton: Danas sam objavila da formiram predizborni štab


Senator Hilari Klinton, supruga bivšeg predsednika Bila Klintona, objavila je svoju nameru na svom veb sajtu, pod naslovom «Ulazim u trku».

«Danas sam objavila da formiram pripremni predizborni štab», rekla je Hilari Klinton.

Ona je takođe uputila kritike administraciji predsednika Buša, rekavši da je posle šest godina njegovog predsednikovanja vreme da se obnovi obećanje dato Americi. Hilari Klinton je takođe iznela svoje programske ciljeve.

«Vreme je da razgovaramo o završetku rata u Iraku i obnovi ugleda Amerike u svetu.»

Hilari Klinton je rekla da bi htela da govori o oslobađanju zemlje od energetske zavisnosti, ali je pomenula i nekoliko domaćih tema, među kojima je zdravstvena zaštita – pitanje kojim je bila zaokupljena i dok je bila prva dama Sjedinjenih Država, tokom 1990-ih. U svom saopštenju, Hilari Klinton je istakla svoje poreklo iz srednje klase i najavila program za poboljšanje izgleda pripadnika te klase koje je administracija predsednika Buša, kako je rekla, potpuno zapostavila. Podsetimo da je pre nekoliko dana i Afroamerikanac Barak Obama, takođe objavio da formira svoj pripremni štab za kandidaturu za predsedničke izbore. Oboje kandidata će u nečemu biti prvi ako budu izabrani. Hilari Klinton bi bila prva žena na položaju predsednika u istoriji Sjedinjenih Država, a Obama bi bio prvi Afroamerikanac.

Takođe, svoju kandidaturu je objavio i republikanski senator Sem Braunbek, guverner države Kanzas. On se založio za dvostranačku strategiju za pobedu u ratu u Iraku i obnovu konzervativnih hrišćanskih vrednosti.

«Odmaći se od Svevišnjeg je isto što i prihvatiti propast nacije. Prigrliti ga znači obnovu i pojedinaca i nacije.»

Kandidat koji se protivi abortusu je takođe zatražio od Amerikanaca da «zaštite život nedužnih». Braunbek je suočen sa konkurencijom mogućih istaknutih republikanskih predsedničkih kandidata kao što su senator Džon Mekejn iz Arizone i bivši gradonačelnik Njujorka, Rudolf Đulijani.

XS
SM
MD
LG