Linkovi

Hil očekuje da će se razgovori sa Korejom produžiti i narednih nedjelja


Glavni američki pregovarač o severnokorejskom nuklearnom razoružanju nalazi se u Tokiju, na pola puta četvorodnevnih konsultacija sa regionalnim saveznicima. Kristofer Hil je rekao da očekuje da će se multilateralni razgovori sa Severnom Korejom produžiti i narednih nedjelja.

Pomoćnik državnog sekretara Kristofer Hil sastao se u subotuu Tokiju sa svojim kolegom Kenićirom Saseom, glavnim japanskim pregovaračem u šestostranim pregovorima namenjenim okončanju severnokorejskog nuklearnog programa. Sjedinjene Države, Japan, Kina, Rusija, Južna i Severna Koreja održale su svoju poslednju sesiju, pregovora koji traju već tri godine, u Pekingu u decembru bez napretka. Ipak, ranije ove nedelje u Berlinu, Hil je imao neuobičajen -- jedan na jedan -- sastanak sa severnokorejskim pregovaračem Kim Kju Kvanom. Obe strane iznele su nejasne stavove o izgledu budućih pregovora. Hil sada obeveštava azijske partnere o susretu u Berlinu i izjavio je da će biti potrebno još diplomatije.

«Svakako smo postigli dogovor da se šestostrani razgovori nastave što pre i dogovor o nastavku BDA pregovora, za koje očekujemo da će početi već sledeće sedmice».

BDA razgovori, koje spominje Hill, odnose se na zamrznuta sredstva Severne Koreje u Banci Delta u Makauu, što je trenutno i najveći problem u razgovorima sa Severnom Korejom. Samo nekoliko dana nakon što je Severna Koreja potpisala dogovor u načelu 2005. o okončanju svog nuklaernog programa, američki sekretarijat za finansije uveo je sankcije Banci Delta Azija zato što je navodno pomogla Severnoj Koreji prilikom pranja novca i falsifikovanja američkih dolara. Kao rezultat , ta banka je zamrzla 24 miliona dolara na severnokorejskim računima.

Mnoge druge medjunarodne banke dobrovoljno su odbile da rade sa biznisima u Severnoj Koreji kako bi izbegle američku proveru. Kao odgovor, Severna Koreja bojkotuje šestostrane pregovore o nuklearnom razoružanju više od godinu dana. Tek nakon što je Severna Koreja izvršila svoju prvu nuklearnu probu u oktobru, složila se da nastavi pregovaranje. Ali i kada se to dogodilo, zvaničnici Severne Koreje odbili su da razgovaraju o bilo čemu osim o BDA pitanju.

Zvaničnici američkog sekretarijata za finansije očekuju da će se sastati sa severnokorejskim vlastima već u ponedeljak kako bi raščistili put ka pregovorima o nuklearnom programu.

XS
SM
MD
LG